08 maart 2017

Het nieuwe broodmaakproces

Niet helemaal symmetrisch maar perfect van kruim en smaak
Eerlijk gezegd dacht ik zo langzamerhand wel over het "ultieme" broodbakproces te beschikken. Meer dan dertig jaar praktische ervaring en tussendoor verbeteringen aangebracht dan mag je toch verwachten dat het nu niet meer beter zou kunnen. Niets is minder waar. Ik doe het nu weer heel anders dan voorheen en het resultaat kan nu eht niet beter!
Het meel betrek ik van de molen in Elspeet; eerlijk windmolengemalen volkorenmeel van vaderlandse bodem!
300 gram volkoren meel droog mengen met 3 koffielepels korrelgist. Belangrijk is dat deze gist nog goed werkzaam is en niet te oud is. DUs kleine pakjes kopen zodat het niet oud kan worden!
500 ml volle melk opwarmen tot lauwwarm en toevoegen aan het meel/gist mengsel. Plaats dit bij 30 graden gedurende 45 minuten.
Voeg 550 gram volkoren meel toe en kneed in de Kenwood gedurende 10 minuten
Weer bij 30 graden plaatsen gedurende 30 - 45 minuten. Dan moet het behoorlijk zijn gerezen.
Voeg nu pas 2 koffielepels zout toe! Niet vergeten want dan smaakt het brood nergens naar.
Weer 10 minuten kneden in de Kenwood en intussen een broodvorm met olie dun invetten.
Deeg enkele minuten met de hand nakneden, oprollen en in de vorm doen.
Weer bij 30 graden laten rijzen. Eerst 30 minuten en dan elke 5-10 minuten kijken of het deeg voldoende is gerezen. Dan de oven aanzetten op 180 graden en een uur laten bakken.
Het resultaat is een prachtig volkoren brood.

Vandaag hadden we bezoek van Tineke en Reinier. We hadden hen uitgenodigd om bij ons te komen lunchen. En dat was ontzettend gezellig; niet alleen zaten we smakelijk van ons zelf gebakken brood te eten maar tussendoor spraken we over tal van onderwerpen. Deed ons allevier goed; gaan we herhalen in de Kring van Dordt waar onze gasten woonachtig zijn.

Geen opmerkingen: