22 maart 2017

Van Hellendoorn naar Holten

Uitzicht op de Sallandse heuvelrug
De Sallandse heuvelrug behoort met het stroomgebied van de Drenthse Aa wel tot de fraaiste etappes van het Pieterpad. Ik had me dan ook erg verheugd om deze etappe te gaan lopen. Er was voor vandaag voortreffelijk wandelweer voorspeld en zo zat ik om 9 uur in de stoptrein naar Zwolle. Ik had beter via Utrecht kunnen reizen want ter hoogte van Nunspeet werd de stoptrein door de Intercity gepasseerd vanwege een te grote opgelopen vertraging. Nou ja, kon ik niet de buurtbus van Nijverdal naar Hellendoorn nemen en dus moest ik deze etappe beginnen in Nijverdal.
Langs de verkeersweg gelopen door Nijverdal in westelijke richting totdat deze het Pieterpad kruiste. Ik keek nog even naar het treinviaductje waar ik de vorige keer met Luuk zonder het te beseffen onderdoor was gegaan. Die arme Luuk had daardoor veel te veel kilometers moeten lopen.
Stomp van een berkenboom "pompt" het water naar boven
Het was inderdaad prachtig weer en de omgeving was nog van de schoonheid die ik mij wist te herinneren; geaccidenteerd zoals Zuid Limburg met uitzichten als op de Veluwe. Ik genoot er ontzettend van. Er was geen sprake van file-lopen zoals 's-zomers op het Pieterpad normaal is. Enkele wandelaars kwam ik wel tegen, maar veel waren het er niet. Terwijl ik mijn middagboterhammetje weg zat te knagen liep er een drietal heren langs; een van hen sprak mij aan of ik het Pieterpad aan het lopen was. Zij bleken drie broers te zijn. Dat zou ik ook wel eens willen met m'n twee broers aan de wandel, maar dat zit er helaas niet in.
Het voorjaar is in volle kracht losgebroken. Ik zag de stompen van nog niet zo lang geleden omgezaagde berken; het sap liep er gewoon uit omdat de wortels niet beter weten dan dat "de bovenbouw" vocht nodig heeft.
Uiteindelijk bereikte ik Holten waar Roos en ik een week geleden begonnen waren met onze etappe naar Laren. Het was een etappe van 15 kilometer en ik was dan ook lekker op tijd weer thuis. Nog even naar Sportcity voor een saunaatje; een spekpannekoek gebakken en soldaat gemaakt en vroeg in de armen van Morpheus en geslapen zoals dat een moede wandelaar toekomt.

Geen opmerkingen: