16 maart 2017

Keuzestress

Wat een zomerweertje vandaag! Echt zo'n dag die overal voor geschikt is; er lekker op uit trekken maar ook om van je flatje te genieten en daar had ik echt zin in. Eerst een rozijnen/notenbrood aangezet en intussen lekker liggen lezen in bed met een koppie thee en later koffie. Boterham met ham en een gebakken ganzenei verorberd. Terwijl het brood stond te bakken een spektaart in elkaar geflanst met twee ganzeneieren en toen het brood klaar was in de hete oven ook gebakken.
In die tussentijd had ik ook nog de kamer gestofzuigd. Roos belde dat ik toch vooral vandaag naar de UB moest gaan om een pasje aan te vragen; heb ik recht op vanwege de deelname aan de HoVo cursus. Hoewel ik helemaal geen zin had om eruit te gaan heb ik toch mijn stalen ros beklommen; oud papier weggebracht en door naar de UB. Daar hing een weldadige stilte terwijl er tientallen studenten rustig aan het werk waren. De pas was snel aangemaakt door een wat norsige oudere meneer die waarschijnlijk jaloers was omdat hij ook wel gepensioneerd had willen zijn. Vervolgens ben ik naar de vierde verdieping gegaan om eens te kijken voor "een boek". Ik denk dat ik nog geen dertig seconden heb staan kijken; de keuze is zo enorm en ik kwam eigenlijk zonder doel en dan is mijn reactie eigenlijk een paniekerig vluchten. Ik was blij dat die norsige meneer mij niet heeft zien vertrekken want dan zou hij vast wel gedacht hebben dat ik geschift was.
Terug fietsend realiseerde ik me dat ik mijn boekenkeuzes heel vaak, zo niet altijd laat afhangen van adviezen uit andere boeken of van vrienden of krantenartikelen. Van vriend Dick, Huib en Peter C. krijg ik vaak leesadviezen om niet te vergeten ook van Roos. Het boek "In Europa" van Geert Mak adviseert ook veel boeken die ik destijds allemaal heb gelezen en nu het boek van Krielaars heeft mij ook aan het lezen gezet in het boek "Ivans oorlog" van mevr. Merridale.
Roos heeft zich wel eens verbaasd uitgesproken dat ik vaak adviezen van anderen overneem; wellicht hangt mijn leesgedrag daar ook mee samen. Ik ga er altijd van uit dat iemand mij iets nieuws kan vertellen en dat ik daar mijn voordeel mee zou kunnen doen, waarvan acte. Maar zo'n enorme uitstalling van boeken wekt afkeer in me net als die muur van wasmiddelen bij Albert Heijn doet mij dat schieten in een vorm van keuzestress.

Geen opmerkingen: