07 maart 2017

Kasteel van Brederode

Het hele wandelgezelschap minus de fotograaf
Vandaag hebben we met een aantal voormalige dispuutsgenoten gewandeld in de Kennemerduinen. Jantine had een wandelvoorstel aan Huib voorgelegd en dat hebben we met z'n zessen ingevuld. Roos en ik ontmoetten Huib op station Santpoort Zuid en we liepen naar het huis van Jantine voor de koffie. Marleen was er al en even later kwam Wouter. Daarmee waren we compleet. Lekker koffie gedronken en vervolgens op pad. Eerst naar de ruïne van kasteel Brederode. Jantine had het voorbeeldig voorbereid en somde de geschiedenis van deze herhaaldelijk vernielde en weer gerestaureerde bouwval op. Onze kennis omtrent de Hoekse en Kabeljauwse twisten werd door Roos opgefrist; het gaat hier om het "spilleleen" versus het "zwaardleen". Waar conflicten al niet over kunnen ontstaan en zo lang kunnen voortduren en van een zodanige ernst waren dat we die honderden jaren later nog ter ore kregen op de lagere school?!
Daarna liepen we naar de schitterende duinen; al babbelend bereikten we een tweetal fraaie duinmeertjes; kwamen me bekend voor; daar ben ik twee jaar geleden met Cyria geweest om de dwaalgastige Parelduiker te bekijken. Nu zaten er wat kuifeendjes en meerkoeten, maar prachtig bleef het.
Bij de zee gekomen hebben we koffie gedronken c.q. geluncht voor de liefhebbers bij Parnassia, vroeger een bekende wat chique horecagelegenheid, nu een kennelijk voortdurend in verbouwing verkerende plek om een hapje te eten en te drinken.
Welgemoed liepen we terug naar Santpoort waar Jantine ons nog een glaasje aanbood. Het was later geworden dan ik had gedacht en we konden niet meer voor vier uur inchecken. Zo tegen half zes waren we uitgepraat met elkaar; leuk hoor om na zo veel jaren met elkaar van gedachten te wisselen. Roos en ik gingen  op advies van Jantine nog een hapje eten bij het restaurant in het gebouw van station Santpoort Zuid; dat heeft de zelfde eigenaar als het restaurant in station Overveen waar ik eigenlijk had willen gaan eten. Prima gegeten en zo tegen zevenen checkten we in en gingen we naar huis.

Geen opmerkingen: