29 maart 2017

Naar de mondhygiëniste

Dit boek kreeg ik 35 jaar geleden van Anneke.
Ik wil niet zeggen dat ik er slecht door heb geslapen, maar ik zag er wel tegenop om weer naar de mondhygiëniste te moeten. Door het gepeuter, maar vooral door mijn overbodig verkrampte reaktie op dat gepeuter heb ik een half jaar geleden die langdurige hoofdpijn opgelopen; het ingrijpen van de manueel therapeut heeft dat grotendeels verholpen, maar eigenlijk voel ik het nog wel een beetje. En vandaag was het weer zo ver. Ik had mij voorgenomen om heel actief bezig te zijn met ontspanning; gewoon voortdurend realiseren dat je niet verkrampt moet reageren. Het is natuurlijk ook wel iets raars dat er iemand langdurig in je mond aan het peuteren is. Het is nu ik dit schrijf al tegen de avond en ik voel gelukkig geen opkomende hoofdpijn zoals de vorige keer. Toen knetterde het 'smiddags al van jewelste.
Na afloop van de behandelingen - ook de tandarts deed haar controlewerk - ging ik aan de wandel o.a. langs de van Eeghenstraaat waar ik wel eens piketdienst op het garnizoensbureua moest draaien in mijn militaire diensttijd. Ik was op weg naar het Stedelijk Museum; ik wilde de TT van het werk van Ed van der Elsken zien. En dan zie je toch wat een zootje het in Amsterdam is; waanzinnige hoeveelheden slordig geparkeerde fietsen, veel rotzooi op straat en als je niet uitkijkt word je voor je donder gereden. Voor geen goud zou ik er weer willen wonen en dat terwijl het vroeger "mijn stadje" is geweest. Jammer, maar het is niet anders.
Een deel van het werk van van der Elsken was mij bekend; ooit kreeg ik van Anneke zijn boek met foto's van Amsterdam in de 50'er - 60'er jaren. Maar het meeste werk was mij onbekend. Daarna ging ik naar het Cromhouthuis op de Herengracht; het doel was de TT met werk van Maria Sybilla Merian, de schilderes van vooral bloemen en insecten. Roos had mij geadviseerd om hier naar toe te gaan, maar de TT wordt pas vrijdag a.s. geopend. Dus naar huis en wat huiselijke dingen gedaan als de was en brood bakken; moet ook gebeuren. Morgen weer mooi weer en het plan is om dan een daggie in de Eifel te gaan wandelen.

Geen opmerkingen: