03 maart 2017

Jan van Eyck

Vandaag moesten we toch echt naar het Groeningemuseum; gelukkig ging het 's middags regenen, niet heel erg, maar wel alle reden om iets "binnen" te gaan doen. Maar eerst 's morgens de derde stadswandeling uit het boekje van de bieb. En direct maar wat broodjes ingekocht bij de delicatessenwinkel in de Ezelstraat voor onderweg en voor de lunch. In het Groeningemuseum hangt een schilderij van Van Eyck, wel zo ongelooflijk mooi. Het onderwerp is religieus, maar de genialiteit van de schilder is zo groot dat ik me wat dat betreft over mijn aversie heen kan zetten en langdurig in grote bewondering kan blijven kijken. Daarvoor was ook alle gelegenheid, want het was helemaal niet druk in het museum. De meeste toeristen lopen de hele dag door de winkelstraatjes in het echte centrum van Brugge. Musea ho maar, maar boottochtjes des te meer. Ieder z'n meug toch?!
Natuurlijk hangt er nog veel meer dan die Van Eyck; het is een fraaie collectie van Zuid Nederlandse schilders uit de 15e tot 17e eeuw. Maar ook moderne Vlaamse schilders exposeren hier.
Een imposant geschilderde kruisafname van Frank Brangwyn
Daarna gingen we naar het Arentshuis, ook een museum met één topstuk van Jeroen Bosch: de Hooiwagen. Verder louter werk van een Engelse schilder die geboren is in Brugge: Frank Brangwyn. Prachtige tekeningen en schilderijen. Werkelijk genieten.
Nog ergens koffie met heerlijk gebak gegeten en toen was het weer prachtig weer dus nog even aan de wandel. Zo tegen vieren werd het weer tijd voor een biertje; na enig zoeken besloten we om maar weer te keren naar 't Brugs Beertje waar we ons hebben laten verwennen door zytologe Desi Claeys.
Tot slot naar het station van Brugge en de halteplaats van de Flixbus. En ondanks dat deze bus helemaal uit Londen moest komen was hij keurig op tijd. En geheel volgens de dienstregeling kwamen we aan in Eindhoven om 20.55 uur; complimenten voor de organisatie en m.n. de chauffeur.

Geen opmerkingen: