10 april 2015

Zuid Oost Lesbos

Spiegelorchis
Op voor het laatste ontbijt in Agiasos bij Spiros; vandaag ook de laatste orchideeëndag met Jan. Hij had wel iets moois voor het laatst bewaard; het Zuid-Oostelijk deel van het eiland, het schiereiland waar Mytilini op ligt was het onderzoeksgebied. We zouden elkaar om 10.00 uur ontmoeten op een bepaalde kruising. Wij waren behoorlijk vroeg omdat Jan ook altijd vroeg op de afgesproken plek was. We waren er om iets over half tien en nog geen 10 minuten later kwam Jan aangereden: “zo, jullie zijn ook vroeg”. Leuk om te zien hoe er een ouwejongenskrentenbrood sfeertje was gebouwd in die paar dagen. Jan is een joviale kerel die zijn taak wel heel serieus aanpakt. Hij kent de lokaties op z’n duimpje; is natuurlijk wel afhankelijk van de omstandigheden ter plekke (de geiten) en van het weer natuurlijk.
Vandaag zagen we velden vol orchideeën in bloei; de schitterende volle Italica’s maar ook de subtiele fraaie umbilicus, mammosa en de speculum, de spiegelorchis. Een paar namen blijven inmiddels enigszins hangen en dat maakt het wel wat leuker. 
Grote aantallen van de graslathyrus, mijn
favorietje onder de kleine veldbloemen
Maar op het laatst treedt er toch wel orchideeënmoeheid in; ook de anderen hadden het op een gegeven moment wel gehad en toen wist Jan een ontzettend leuk en authentiek restaurantje waar we eerder die ochtend koffie hadden gedronken; een plaatsje waar ook het pontje naar de overkant van de baai voer. Eergisteren waren we in dat overkantplaatsje geweest met haar volkomen vervallen leerfabriek. Alles ziet er wel erg vervallen en soms wat troosteloos uit hier op Lesbos, maar dat is ook wel een beetje de charme. Jan maakte ons overigens ook attent op peperdure villa’s die waarschijnlijk met subsidiegeld van Europa zijn gebouwd, subsidies die op slinkse wijze door de machthebbers van die tijd achterover zijn gedrukt. Subsidie zonder controle heeft geleid tot misbruik helaas waardoor zowel Griekenland als Europa op de blaren moet zitten.
Nou ja, ik probeerde nog wat vogels te spotten maar afgezien van zwaluwen zat er niet veel in de opnieuw harde wind. Het was gelukkig niet zo koud vandaag.
Na afscheid genomen te hebben van Jan gingen we door naar Loutra en het hotel Blue Bay in Chamarida (niet te vinden met google). Vanaf het balkon kon je een tweetal bruine kiekendieven zien vliegen boven het moeras. Vervolgens hebben we het moerasgebied opgezocht en door de kijker geobserveerd. Zwaluwen en een dodaars gezien; opnieuw de roodstuitzwaluw gezien en natuurlijk de boerenzwaluw met haar rode wangen en de huiszwaluw met de witte stuit.
Het is een prettig, behoorlijk luxueuze kamer en vergelijking met wat we tot nu toe hebben ondervonden; goede verwarming in ieder geval; is wel nodig want het is behoorlijk koud ‘snachts.
Foto van de Orphys Speculum is van deze site

Geen opmerkingen: