05 april 2015

De eerste orchideeën op Lesbos

Op zoek naar orchideeën o.l.v. Jan van Lent
Lesbos staat bekend om zijn vogelrijkdom, maar kennelijk ook om zijn orchideeënrijkdom. Vandaag zouden we op excursie gaan met een gids die we om 9 uur zouden ontmoeten bij Molivos. Dus vroeg op; de wekker ging om 7.00 uur, om 8 uur gingen we ontbijten. Met de auto over de hobbelweg van Skala Sikaminea naar Molivos gereden; weinig vogels onderweg, althans onvergelijkbaar minder dan bij de twee keer dat ik hier was op vogelreis met Ruud en Herman.
Op de afgesproken plaats stond Jan van Lent, onze orchideeëngids voor drie dagen ons al op te wachten. Bagage overgeladen en op weg naar de orchideeënplekken. Gezellige kerel, die naar bleek in Amsterdam was opgegroeid op een steenworp afstand van de Josephus Jittastraat waar ik mijn jeugdjaren in Amsterdam heb doorgebracht.
Jan reed ons door het noorden van Lesbos naar de plekken waar de endemische orchidee groeit. Die stond er in redelijke aantallen. Dick maakte uitgebreid foto's; ik zal er eentje van de endeem vragen voor dit Blog.
De harlekijn of de Italica
weet ik ff niet
We reden verder; ik herkende vaak de plekken en de wegen van de vogelreizen en van de excursie van vorig jaar met Roos. Leuk om zo'n eiland beter te leren kennen. Ook hoorde ik dat de organisatie "Lopen op Lesbos" individuele wandelingen aanbiedt waarin je bagage achter je aan wordt bezorgd op de overnachtingsadressen, kortom dat zij aaneengesloten wandelingen aanbieden. Maar eens kijken of dat iets voor ons zou kunnen zijn.
Jan had een culinair voorstel voor de lunch: een zeer authentiek Grieks restaurant waar we heerlijk hebben geluncht (foto helaas mislukt). Het werd een heel geanimeerde dag van vier heren.
Na nog een paar locaties gingen we nog naar Jans' huis in Eftalou alwaar een niet door geiten en schapen betreden stuk grond was met veel orchideeën. Jan had niet te veel beloofd; op dat overigens enorme terrein stonden tal van schitterende soorten waaronder de speculum orchidee, spiegelorchidee met een prachtig blauwe bloem. Dit vond ik verreweg de mooiste die we deze dag hebben gezien, maar ja, wat is mooi.
Het was een heerlijke buitendag vandaag; mijn voorkeur voor dit eiland voelde ik sterk toen ik temidden van geuren, vogelgeluiden, landschappelijke schoonheid en stilte stond te genieten.
Terug over de hobbelweg naar het hotel en weer heerlijk vis gegeten. Het weerbericht voor morgen belooft niet veel goeds; er wordt veel regen verwacht. Mooie dag om de natte gebieden te gaan verkennen; we gaan naar Skala Kalloni om in de zoutpannen naar de steltlopers en de flamingo's te gaan kijken.

Geen opmerkingen: