Voormalige doorbraak van de zuiderzee: de Koogbraak |
Eén van de restanten die je nog ziet van de strijd om de zee buiten het land te houden zijn natuurlijk de oude zeedijken rond het IJsselmeer en daarin de voormalige gaten, de restanten van zeedoorbraken; die worden nu nog een braak genoemd. Door de stroming van het doorgebroken water ontstonden diepe poelen; de nieuwe dijk werd daaromheen gelegd. Nu zijn deze braken vaak omgetoverd in mooie natuurterreinen, zo ook de Koogbraak waar Ab en ik vandaag hebben gewerkt; riet maaien en afvoeren om verschraling te bewerken en daarmee een bijzondere flora de kans gevend.
Eerste pauze |
Maar wij gingen er stevig tegenaan; rietrack op de maaier; de combinatie van Ab en machine deed meer dan 95% van het werk en ik hielp met het afhalen en opruimen van het riet van het rack. We schoten behoorlijk op; telkens ruim een uur aan het werk en dan een kwartiertje koek en zopie. Je zag het gemaaide stuk telkens groter worden. Ab wees mij enthousiast op het veenmos en koekoeksbloem die op de wat schralere gronden een kans krijgen. Duidelijk zag je het effect van enkele jaren maaien; daar is het riet dunner en veel lichter van kleur; het werk heeft zijn effect!
Ab helpt de natuur een handje en verspreidt wilde plantenzaden |
Nog wat gelezen op bed en uiteraard in slaap gevallen. Om 21.30 werd ik verbaasd wakker; dacht dat het ochtend was; schemering en 21.30 pasten niet bij elkaar.
Volgende dag met een tevreden makende spierpijn opgestaan.
En toen waren we klaar en vertrokken we met een voldaan gevoel |
1 opmerking:
Het ziet er echt prachtig uit!
Een reactie posten