09 augustus 2014

Nostalgische opruiming

Toen ik in m'n flat trok op 1 augustus 2007, had ik mij voorgenomen om ieder jaar op 1 augustus al m'n spullen c.q. rommel door m'n vingers te laten gaan en weg te gooien wat ik toch echt niet meer nodig had. Eerlijk gezegd is het toch vooral bij dat goede voornemen gebleven en heb ik het merendeel van deze toch vooral rotzooi, nooit meer aangeraakt. Maar daar is dit jaar toch iets in veranderd.
Roos is om verschillende redenen aan het opruimen geslagen en doet mij daar ook vrijwel dagelijks verslag van. En dat stimuleert! En zo ben ik begonnen met dagelijks iets weg te gooien uit m'n schuur; het eerste dat in de kiepelton ging was een oude afwasteil waar ik 40 jaar geleden muizen in had gehouden voor het een of ander doel toen ik in Amstelveen woonde met Lien; altijd als een nostalgische herinnering bewaard; aan de zijkant zat nog het gat waardoor het drinkwaterflesje stak. Daarna hupsakee wat rommel, ooit met een bridgedrive gekregen en zo volgde meer ouwe zooi; het is vakantietijd dus is de vuilcontainer van de flat nogal leeg.
Maar toen begon ik aan een doos met spullen waar ik geen idee van had; bovenop een oude amateuristische tekening van opa van Elven, mijn opa wel te verstaan. Zoiets gooi je niet weg dus dat leg je weer opzij. Vervolgens een doos met allemaal correspondentie, stammend uit de tijd dat mijn vader ziek was en was gestorven; condoléances van merendeels onbekenden, maar aandoenlijk om die te lezen. Ook kwam ik in een map wat aantekeningen tegen van mijn vader uit 1974, een soort "crie de coeur" die hij mij ook mondeling had toegevoegd tijdens onze vispartijtjes bij Oostzaan. Ook aantekeningen dat mijn jongste broer, Henk in examentijd zat en was gezakt voor zijn MAVO examen. Het jaar daarop heb ik Henk dagelijks bijles gegeven zodat hij wel moest studeren weet ik nog; en toen is hij wel geslaagd; broer Henk had net als broer Jan een pesthekel aan school. Daarin was ik van ons drieën wel de grote uitzondering; ik doe niets liever, en nog steeds, dan lezen en kennis opdoen! Die aantekeningen van vader ga ik naar broer Henk brengen; hij wilde graag iets dat vader had opgeschreven en dit is vooralsnog het enige dat ik heb gevonden.

Geen opmerkingen: