04 augustus 2014

De Achillespees

Achilles wordt ondergedompeld in
de Styx
Vanmiddag heb ik mij verdiept in de zaterdageditie van de Volkskrant; twee dingen vielen mij op naast het geweld van het dagelijks nieuws. Het ene betrof de kwetsbaarheid van de Achillespees en het tweede de mening van een specialist in "het ouder worden", die ouderdom beschouwt als een "ziekte" waar je medicijnen voor moet ontwikkelen?!
Achilles was een Griekse held, zoon van de nimf Thetis en de Griekse koning Peleus; daarom wordt hij in de Ilias waarvan hij de hoofdpersoon is (de Ilias draagt als ondertitel vaak: "de wrok van Achilles") pelide genoemd, de snelvoetige Achilles, of in het Grieks Achilleus. Als baby werd hij onkwetsbaar gemaakt; zijn moeder doopte hem in zijn geheel in de Styx; ze hield hem daarbij vast aan zijn hiel, die daardoor kwetsbaar bleef, ja hoor, de Achilleshiel, zoals wij die in spreektaal ook kennen voor iemands kwetsbaarste plek.
Achilles komt uiteindelijk ook ten val tijdens de Trojaanse oorlog die in de Ilias wordt beschreven en sterft, nadat de god Apollo hem met een pijl in zijn hiel treft.
Maar nu bleek uit het stuk dat ik las dat de Achillespees ook voor  athleten een kwetsbare plek is; vooral de athleten op de 800 meter sprint krijgen erg vaak last van hun Achillespezen. De medisch specialist die hierover schreef vertelde dat die pezen er bij de operaties die hij eraan doet vreselijk uitzien. De hele structuur is veranderd. Eén van de athletes die hij had geopereerd is al lang niet meer actief in de sport, maar moest wel geopereerd worden omdat ze niet eens meer zonder pijn kon wandelen. Voor mij is dit allereerst een signaal dat die overdreven wedstrijdsport ook nergens toe dient, behalve het eergevoel, maar gezond is het niet! Maar wat hij ook schreef was dat Afrikaanse top-athleten hier zelden last van hebben; dit schreef hij toe aan het feit dat deze mensen vanaf hun vroege jaren actief aan het hollen en bewegen zijn, dit i.t.t. de meeste westerse kinderen en dus ook de athleten in spe.
Koren op mijn molen; degenen die mijn bloggies lezen weten dat ik sterk gekant ben tegen het gebruik van buggies voor kinderen die al lang zelf kunnen lopen; is zo nodig voor hun ontwikkeling.
En dat sluit ook direct aan bij dat artikel over ouder worden als ziekteproces. De geïnterviewde constateert dat meer dan de helft van de 60-plussers medicijnen gebruikt om velerlei redenen. Zij zoekt de oplossing van het probleem in de ontwikkeling van nieuwe medicijnen (sic). Haar leermeester was meer een aanhanger van het adgium: meer bewegen en gezond eten. Lijkt mij ook logischer eerlijk gezegd.

Foto is afkomstig van de site: http://www.wordfocus.com/achilles-heel-story.html

Geen opmerkingen: