26 augustus 2014

In limbo

Met als ondertitel: "Op de grens in het Midden Oosten". Weer zo'n indringend boek van Marcel Kurpershoek. Zijn wat kritisch ernstig, misschien zelfs wat spottend gelaat kijkt je vanaf de achterflap van het boek aan. Wat weet deze arabist en voormalig diplomaat ongelooflijk veel over de geschiedenis van het midden oosten; dat ontstond overigens onder deze naam pas honderd jaar geleden na de definitieve teloorgang van het Osmaanse rijk. De onderlinge strijd, haat en wat dies meer zij in deze streken is niet pas van onze tijd maar is er kennelijk altijd geweest. De schuldvraag is voor de betrokkenen simpel te beantwoorden: Sykes en Picot, wie kent deze Engelse en Franse diplomaten nog?
De onderlinge strijd kan door de spreekwoordelijke, maar in dit geval ook letterlijk met olie op het vuur, met moderne wapens worden gestreden; de aardolievondsten hebben erg veel dynamiek in dit wonderlijke mengelmoesje van culturen, stammen, religies en andere onderlinge (ver)/(ge)schillen gebracht. Daar merken we heden helaas alles van; wat een onrust.
Marcel fileert de geschiedenis op een wijze die hem de eretitel van historisch patholoog anatoom zou moeten verlenen. Hij heeft zo'n brede kennis omtrent de achtergronden van het gebied dat ik het uiterst merkwaardig vind dat hij niet veel breder wordt ingezet als commentator, zoals zijn tegenvoeter Maarten van Rossem dat doet voor Amerika. Waarschijnlijk wil hij dat gewoon niet en anders is het een blunder van "Hilversum". Overigens valt er van de maatschappelijke complexiteit niets te begrijpen als je dit boek leest; slechts de doordringende, akelige walm dringt tot je door.
In limbo, dat volgens de woordenboeken zoiets betekent als "op de grens van de hel", is precies wat de titel belooft, althans voor aardbewoners met een afwijkende achtergrond en cultuur. De tijd waarin we heden leven met een onrust in het MO die zijn weerga niet kent.
Ik raad het boek eenieder aan; leen het van de bieb of koop het tweedehands (heden voor 5 euro) bij bol.com of bij boekwinkeltjes.nl; je leert er meer van over het MO dan door iedere dag naar het nieuws te kijken.

Geen opmerkingen: