20 augustus 2014

Weissenbruch

Weissenbruch
Gisteren, voor het opstaan had ik mij bedacht om er eens een lekker museumdagje van te maken; het Gemeentemuseum Den Haag was het eerste dat bij me opkwam. Maar het liep anders; terwijl ik aan m'n boterhammetje zat te knagen belde Roos of ik zin had om vandaag naar het Dordts museum te gaan; stond ook nog op mijn verlanglijstje. Daarna wilde ze door naar Eindhoven om iets weg te brengen; uitstekende gelegenheid om weer eens naar het van Abbe museum aldaar te gaan. En zo geschiedde.
Het Dordts museum is langdurig in de verbouw geweest; vroeger ging ik er wel eens langs. Een aantal zalen met Hollandse meesters van de 18e eeuw, verder Ary Scheffers met een hele zaal, een enkele van de 17e, zelfs een Rembrandt. Ik was erg onder de indruk van een schilderij van een hofje van de kwast van Weissenbruch; ik dacht dat het een mij onbekende Vermeer was, zo mooi geschilderd. Maar ook Willem Maris met een fraai landschap met koeien waar ik altijd zo bij weg kan dromen en een schilderij met kinderen die schooltje speelden met leien, klompen; mooi impressionistisch geschilderd; ik heb ervan genoten.
Schooltje spelende kinderen
En toen door naar het van Abbe in Eindhoven. Dat heeft nieuwbouw gepleegd; een architectonisch schitterend gebouw herbergt de collectie. Grappig genoeg een sociaal entomologische opstelling van projectie-microscopen met daarin insecten, boeken over insecten en instrumentarium voor entomologen; leuke opstelling. Veel video-kunst, met (oude) reportages; daar heb ik met plezier naar gekeken. Meest bijgebleven is een reportage van Joris Ivens over de nieuwe tijd in de communistische landen; een rij lieden die met hun zeisen een veld maaiden; had ik een bepaalde voorstelling van naar aanleiding van het boek "Anna Karrenina", de dubbel roman van Tolstoj; in het tegenverhaal komt een episode van landarbeid voor waarin een groep mannen een weiland met de hand hooit. Nu heb ik gezien hoe dat destijds ongetwijfeld is gegaan.
Verzadigd en behoorlijk vermoeid sloot ik de dag af met een uitmuntend smakende zoute haring op Hoog Catharijne op het CS van Utrecht.

Geen opmerkingen: