05 augustus 2014

De Ilias en het Zevenwoudenpad

Voor mijn verjaardag afgelopen mei kreeg ik twee maal het zelfde geschenk: het boek "Muziek als een wenk van de hemel", een uitgebreide beschrijving van Johann Sebastiann Bach en zijn wereld van de hand van Sir John Eliot Gardiner. Eén van de exemplaren heb ik geruild tegen de Ilias; een prachtig, op klassieke wijze vertaald exemplaar waar ik de laatste weken 'savonds, voor het slapen gaan een "zang" van lees, een hoofdstuk.
Hoewel minder vaak dan de Odysseia, mag ik de Ilias graag regelmatig ter hand nemen; de beschrijving van het antiek oorlogsgeweld en de rol van de godenwereld, de gedachten van de helden; ik smul er van, maar ik pik er ook wat van op in mijn dagelijkse dingen, zoals het gastgeschenk, een gewoonte uit die tijd om vriendschap te benadrukken door het uitwisselen van geschenken. Nu is een "mengvat van goud, gesmeed door Hefaistos en versierd met taferelen van de Olympus" wel wat anders dan een toepasselijk boek, het idee is het zelfde.
En zo had ik bij onze eerste wandeling aan Kees F. een oud exemplaar van het Friese Woudenpad gegeven; vol van aantekeningen en data waarop ik etappes had afgelegd; een bezield geschenk. En van Kees kreeg ik ter lezing een bijzonder boek dat beschreef hoe het de NLse troepen in Nieuw Guinea was vergaan, acties waaraan hij zelf had deelgenomen.
De reaktie van Kees was eigenlijk wat ik een beetje had gehoopt en verwacht namelijk dat we deze wandeling in etappes samen zouden gaan maken en aldus zou geschieden. In de ruim 25 jaar die zijn verlopen sinds ik voor het laatst een schrede op deze wandeling had afgelegd, is het pad qua loop behoorlijk veranderd, zijn er nieuwe boekjes van uitgekomen, is de naam zelfs gewijzigd in: het Friese Woudenpad, volgens Kees: Friese Oerwoudenpad (heel toepasselijk).
Morgen gaan we de eerste etappe van het veranderde pad lopen; leuk gevolg van het gastgeschenk.

Geen opmerkingen: