03 augustus 2014

Schaduwkruiskruid

Schaduwkruiskruid, Senecio nemorensis
met dank aan Ab vD
Eén van de vele genoegens die ik aan het wandelen ontleen, en met name aan het wandelen in de Eifel in zomer en voorjaar betreft toch wel de bloemen in de bermen en in de open velden. Een toenemend aantal kan ik benoemen maar helaas kan ik dat over de meerderheid van de planten en bloemen nog steeds niet zeggen (om nog maar niet te spreken over al het kleine grut dat zich zelfs aan mijn waarneming onttrekt zoals ik merk wanneer ik met Ab aan het wandelen ben).
In het verleden heb ik mijn kennis vooral opgedaan dankzij mijn vader; hij had ergens in de jaren zeventig de hobby van het leren benoemen van de flora opgepikt en was nooit te beroerd om mij gevraagd en ongevraagd de namen van de planten die je zoal tegen kon komen te noemen. De liefde voor de natuur heb ik waarschijnlijk ook via mijn vader opgepakt; als klein kind al nam hij mij voor op de fiets mee naar "het bosplan", oftewel het Amsterdamse bos; we zagen wel eens een fazant! Op zondagmorgen in alle vroegte; je had toen nog geen zomertijd, het was nog een uur eerder licht dan tegenwoordig.
Later ging "die ouwe" op vakantie naar Les Lavandes, een fraai verblijf in de binnenlanden van de Périgord, de Dordogne streek. Dat was zijn lust en zijn leven; de zeldzame paardehoefklaver liet hij mij daar zien en tal van orchideeën, de graslathyrus. Vanaf dat moment is bij mij de interesse voor de flora fors toegenomen.
Mijn vader was gek op dit soort veldjes; ik zie hem er a.h.w
nog doorheen scharrelen als ik dit zie.
Nadat mijn moeder was gestorven heb ik zijn handboek, "Wilde Bloemen", Spectrum Natuurgids uit de erfenis tot mij genomen; zijn aantekeningen staan erin en ik probeer er ook in te studeren; het is erg moeilijk om de planten van de foto's te herkennen vind ik, maar ik doe mijn best.
Tegenwoordig is Ab mijn lopende encyclopedie op het gebied van de flora, maar ik probeer hem niet al te veel lastig te vallen met triviale vragen.
Nu is er een opvallende plant die bijzonder veel voorkomt langs de wegen en waarvan ik het niet kan uitstaan dat ik niet weet wat de naam is; dat zit me al enkele wandelingen dwars. Na ampele overwegingen na consultatie van "Wilde Bloemen" was ik nog niet zeker van mijn zaak, dus legde ik de vraag aan Ab voor per e-mail, geïllustreerd met de hier boven getoonde foto.
Ab, is dit het lancetbladig kruiskruid? Ik heb dat weer zo veel gezien in de Eifel en kan het niet goed thuisbrengen uit het boek van m'n ouwe vader.
Groetjes
Per kerende post kreeg ik antwoord van Ab:
Het kruiskruid is Schaduwkruiskruid (Senecio nemorensis subsp. Fuchsii), misschien heette deze soort vroeger wel lancetbladig kruiskruid. Kun je misschien opzoeken in het boek van je vader.

En nu staat het schaduwkruiskruid, Senecio nemorensis niet in het boek van mijn vader kon ik tot mijn verbazing (en een beetje opluchting) vaststellen. 

Geen opmerkingen: