23 augustus 2014

De Ankeveense plassen

Prachtige wolken en vergezichten
Al een tijd geleden had Roos ons opgegeven voor een boottocht over de Ankeveense plassen met Natuurmonumenten; vandaag was het zover. Nogal optimistisch dacht Roos dat we uitgaande van station Hilversum Mediapark wel in anderhalf uur in Ankeveen zouden kunnen zijn. Maar we raakten de weg een beetje kwijt op het Mediapark, de GPS vertoonde kuren en het bleek toch verder lopen dan we hadden gedacht. Verder was het noodweer toen we bij 'sGraveland, bij het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten waren; een heftig onweer met stortregen belemmerde onze voortgang, we konden daar schuilen; het onweer redde ons tripje ook uiteindelijk, want aldaar was men zo vriendelijk om voor ons te bellen naar de organisatie van de boottocht en men zou op ons wachten tot we er waren. Ruim een kwartier later dan de officiële vertrektijd kwamen we bij de boot aan. Naar bleek was ook een stel dames te laat omdat ze al fietsend eveneens door het noodweer waren overvallen. Niemand vond het een probleem gelukkig. Er zaten zo'n vijftiental mensen, waaronder vijf kinderen in de boot. Een vrijwilligster van Natuurmonumenten verzorgde de trip en liet ons van alles zien onderweg; zij was opgeleid tot natuurgids door het IVN zo vertelde zij ons. En als een echte IVN'er trok zij allerlei waterplanten uit de bodem en vertelde daar van alles bij; leuk om te weten.
Relaxed genieten van het boottochtje
De rietzoom was al behoorlijk versleten; het lijkt ook wel herfst met al die wind en regen; er stond wel wat te bloeien zoals de kattestaart en het leverkruid. Verder in het water de waterlelie en de dotterbloem. Kikkerbeet, watergentiaan en krabbescheer hebben we niet gezien.
De gids vertelde over de historie van dit gebied; de legakkers die steeds smaller werden gemaakt en uiteindelijk door weer, wind en de ganzen zijn verdwenen. Soms resteren zodanige ondiepten dat de boot erop vast kan lopen.
De twee uren op het water vlogen om; het was behoorlijk koud; ik was blij dat ik een trui had meegenomen. Op de terugweg kregen we een lift van een andere deelnemer aan de tocht; gezellig gekout over vakantie in de natuur; hij was in Noorwegen en Zweden geweest met zijn gezin.
Vanaf Naarden-Bussem waren we in een ommezien weer in Bilthoven; lekker stuk gebakken vis gescoord en thuis opgegeten; nog een bak yoghurt en lekker begonnen aan een Wolkers die ik vrijdag in de bieb heb gehaald. 

Geen opmerkingen: