29 januari 2012

Spekpannenkoek à la Slowfood

Lekker pruttelende spekpannenkoek
Gisteravond belde Angelina van de zuivelboerderij Boom en Bosch me op om te vertellen dat ze biest voor me had. Dus vanmorgen met de fiets naar Groenekan. Biest, de eerste melk van de koe als ze gekalfd heeft. Natuurlijk krijgt het kalf daar een deel van, maar een melkkoe produceert zo ontzettend veel dat het kalf het nooit op krijgt en er dus over blijft. Het is een product dat niet verkocht wordt, maar wel aan liefhebbers wordt weggegeven. Het heeft niet veel smaak; volgens mij zit er weinig (melk)suiker in en wel heel veel eiwit; wanneer je biest opwarmt dan stolt het vanzelf. Het is door het hoge eiwitgehalte bijzonder geschikt voor het bereiden van brood en vanwege het stollen heel geschikt voor het maken van pannenkoeken.
Voor het brood gebruik ik het zo vaak mogelijk en vanavond heb ik een heerlijke spekpannenkoek gemaakt.
Oud Hollands recept, dus echt Slow Food (tekstueel verbeterd voor Sandor Schiferli):
Voor 1 pannenkoek 4 dik afgesneden plakken spek (ik heb een paar plakken Dorus genomen voor de gelegenheid).
Recept voor 2-3 pannenkoeken (1 per persoon is ruim voldoende!)
2 eetlepels bloem
2 eetlepels roggemeel of boekweitmeel
1 koffielepel poedergist
1 theelepel zout
Dit eerst goed roeren zodat de gist en het zout vermengd zijn met het meel.
2 eieren
Met een pollepel roer je de eieren door het meelmengsel
Biest, beetje bij beetje toevoegen tot je de juiste dikte van het beslag hebt. Dit laat je zo een uur bij kamertemp. staan.

Spek eerst voorbakken in ruim reuzel of boter in een koekenpan (reuzel is het lekkerste; kun je bij een goede slager kopen).
Beslag toevoegen tot de gewenste dikte van de pannenkoek (niet te dun maken!)
Op laag vuur, met deksel op de pan laten garen ged. 10 minuten. Dan nog even op hoger vuur lekker doorbakken voor een knapperige korst.
Omdraaien en het bakken herhalen zonder deksel.
Opdienen en met dik keukenstroop eten.
Opdienen met stroop en genieten maar!

3 opmerkingen:

www.biodiversblog.wordpress.com zei

Beste Ferry, jij moet toch weten dat je Slowfood als Slow Food schrijft :-)

11Science zei

Ach ja, dat komt vast omdat ik in de tijd dat ik nog lid van D66 was dat ook altijd verkeerd schreef, n.l. als D'66 terwijl het D66 moest zijn. Nu ik geen lid meer ben van Slow Food schrijf ik dat helaas ook verkeerd. Maar .... Waht's in the name? Spekpannenkoeken zijn echt oer-Hollands en dat is toch de basis voor Slow Food: de oorspronkelijke keuken met oorspronkelijke ingrediënten.

Cor zei

Slowvoet of Slowfood, het maakt mij niet uit. Ik heb het recept in ieder geval veilig in mijn kookboek opgeslagen, ze lijken mij heerlijk!