21 januari 2012

Een eerste muziek reportage

Roos en ik zijn, onafhankelijk van elkaar sinds jaar en dag liefhebbers van klassieke muziek; het is ons met de paplepel ingegoten. Natuurlijk verschillen we van smaak; Roos is veel meer opera liefhebber dan ik, terwijl ik meer heb met de Cantates van Bach. Al enige jaren is Roos actief bij de konsertzender Utrecht. Zij verzorgt daar een programma over opera's. En al enige tijd speelde ik met de gedachte om zoiets ook te doen met de Cantates van Bach.
Ray registreert de introductie die ik houd.

In het kader van de sectie Thijsse, de ecologische tak van de Nederlandse Entomologische Vereniging heeft Raymond B. de webmaster/ICT-deskundige van het bestuur, podcasts (geluids opnames) gemaakt en op de Internet site geplaatst. Van de voorzitter Jap Smits is al een interview geplaatst op de website van Thijsse. Ook ik ben geïnterviewd; dat zal in april worden geplaatst aldus Ray B. Bij die gelegenheid toonde Ray mij ook de software waarmee hij geluidsfragmenten manipuleerde alsof het tekstfragmenten waren. In mijn enthousiasme dacht ik: "dat zou ik toch ook moeten kunnen". Wat mij dan in het hoofd speelde was om dan ook gewoon thuis programma's in elkaar te sleutelen. Die zouden eventueel als podcasts bij de KZU kunnen worden ingezet. En het is gewoon leuk om die techniek te beheersen.
Die goede Ray bleek bereid om met mij en Roos een sessie te houden die tot een geluidsproductie zou leiden. Dat viel niet mee. Al met al zijn we voor een klein stukje van ruim 6 minuten, met daarin twee gesproken fragmenten en drie stukjes muziek, vier uur bezig geweest. En bij nader inzien viel dat manipuleren van geluidsfragmenten ook niet zo mee; het was een heel gepiel.
Ik wil het wel gaan proberen; dan leen ik voorlopig van m'n jongste zoon een microfoon met USB aansluiting of ik koop er zelf eentje. Het geluidsprogramma (audacity) is freeware en kan van internet worden gedownload. Mocht dit tot enig succes leiden dan zien we maar eens verder.
Ray gaf eerlijk toe dat hij het project pas een kleine kans van slagen gaf toen hij zag dat Roos ook meedeed met de sessie; van mij had hij niet zo'n hoge technische pet op en, naar ik vrees, terecht.

Geen opmerkingen: