16 december 2011

Koeien nog steeds in de wei op 16 december!

Pasgeboren kalfje, 5 minuten oud

Zojuist was ik nog even zuivel kopen bij Boom en Bosch, de boerderij waar ik al jaren kom en waar ik een paar winters in de stal heb geholpen. Angelina had toevallig biest voor me omdat er net een kalf was geboren. Altijd heerlijk om brood van te bakken; het wordt daar zo zacht van.
Die sfeer in de stal vind ik altijd heerlijk; de lucht en dat gerammel van de kettingen en de andere geluiden als er een koe staat te pissen of te schijten. Koeien die rustig staan of liggen te herkauwen, drinken en soms loeien of kuchen en hoesten. Dit najaar ga ik telkens wanneer ik boodschappen kom doen even kijken of ze al op stal staan. Maar nee hoor, ze lopen nog steeds buiten; er is nog genoeg gras. Ik zei al tegen boer Dirk dat ze straks nog met de kerst buiten staan; maar zo lang als nu had hij ook nog nooit meegemaakt; er was nog steeds voldoende groei in het gras. Maar inmiddels is het gras in het weiland op en vreten ze hooi binnen bij het melken. Maar ze gaan, zelfs met het vreselijkste weer nog steeds uit vrije wil naar buiten; ze hebben ook wel een heel dikke vacht op dit moment; die moet er af worden geschoren als ze definitief op stal gaan. Dirk vertelde me dat ze in andere jaren zo tegen het eind van het seizoen wel binnen wilden blijven wanneer het plotseling erg koud begon te worden. Als het vriest vinden ze het wel mooi geweest en gaan ze liggen na het melken. Maar volgende week woensdag is het zo ver en komen ze definitief binnen.
Ook de pinken vinden het nog prima om buiten te blijven; zij hebben de hele dag de mogelijkheid om te kiezen tussen binnen en buiten en blijven voortdurend buiten. Dus maak mij niet wijs dat koeien het allemaal wel goed vinden om dag in dag uit op stal te staan?! pure dierenmishandeling. 's Winters binnen is prima, maar verder zo veel mogelijk buiten lopen; dat willen wij mensen toch ook.
Vandaag was het overigens een dag waarin ik nauwelijks buiten ben geweest. Slechts om even naar de markt te gaan en natuurlijk naar de boerderij, maar verder vond ik het rotweer; zoals het Dick het uitdrukte in deftig Frans: En Parbleu! quel temps de tacque aujourd'hui zeg. Fi Donc!

1 opmerking:

Roos zei

Het is ongelooflijk inderdaad.
Wat een schattig kalfje trouwens, en hier zie je dat een geboorte altijd een hele klus is zelfs voor een koe.
Niet iedereen zal dit een mooie foto vinden, ik wel.