22 januari 2012

Koningin met hoofddoek?

Het was me bij eerste blik niet opgevallen dat de dame met blauwe hoofddoek
onze majesteit was.
Het viel me eigenlijk niet op; op de voorpagina van de Spits stond een foto van een aantal mensen in de bekende Islamitische kleding. Maar het had tot behoorlijke stampij geleid; één van de dames in zwarte soepjurk was namelijk onze majesteit en dat tot grote ergernis van bepaalde politici; Wilders en D66 voorman Pechtold dansten direct 'smorgens vroeg al een "pas de deux" voor twee heren, heel voorspelbaar.
Jaren geleden waren we op vakantie in de Achterhoek, in de wereldplaats Aalten. Aldaar hebben we toen "en famille" een bezoek gebracht aan de oude synagoge van die plaats. Daar moesten de "mannen", inclusief mijn zoons van pakweg een jaar of drie resp. zeven en ik "vanzelfsprekend" een hoofddeksel op. Daar beschikten wij niet over en toen kregen we een papieren, gevouwen hoedje, zo'n beetje in de vorm van de hoofddeksels van de guardia civil in Madrid; potsierlijk vond ik dat eerlijk gezegd..
Bij een bezoek aan de Mezquita in Cordoba werd ik er juist op gewezen dat ik mijn hoofddeksel moest af doen?!
Van religie heb ik dan ook weinig verstand; de relatie van geloof en kleding of voedsel is voor mij een niet te bevatten raadsel.
Overigens had ik niet de indruk dat onze majesteit een hoofddoekje om had. Ze had als gebruikelijk een elegant, wat fors uitgevallen hoofddeksel op, dat voor de gelegenheid was ingepakt; een beetje zoals de kunstenaar Christo dat deed met gebouwen.

De door Christo ingepakte Rijksdag in Berlijn

1 opmerking:

Anoniem zei

Op Facebook circuleert de cartoon van een van de goede feeën uit Assepoester. Die ziet er exact hetzelfde uit als Beatrix met die blauwe sjaal over haar hoed.

Weg met die lappen!

B