10 juni 2011

Het ultieme recept voor bruin brood

Mijn dagelijkse Blog wordt regelmatig geïllustreerd met filmpjes die ik op Youtube heb geplaatst. Ook die worden vaak bekeken. Ik zie dat er erg regelmatig wordt gekeken naar het filmpje over het kneden van brood. Daarom hier mijn uiteindelijk optimaal, tegenwoordig zou men zeggen "het ultieme recept" voor (bruin) brood. Hiernaar verwijs ik in het Youtube filmpje.

Neem 500 gram volkorenmeel en doe dat in een ruime bak. Meng daar droog doorheen: 1 zakje gedroogde gist (van Dr Oetker) en twee koffielepels zout. Goed mengen. Voeg 500 ml lauwe melk (of biest) toe en meng goed met een spatel. Zet het mengsel nu te rijzen op kamer temperatuur gedurende twee uur en roer met de spatel af en toe even door. Afdekken met een schone theedoek.
Weeg vervolgens 350 gram witte tarwebloem af en meng door het mengsel met de spatel en vervolgens heel goed kneden met twee handen op het schone aanrecht. Voeg eventueel nog wat bloem toe totdat het deeg van de handen los laat. Kneed nog zeker tien minuten lekker door en doe de deegbal terug in de bak. Laat het opnieuw enige tijd flink rijzen ged. 2 uur. Opnieuw op het schone aanrecht kneden gedurende minimaal tien minuten. Hoe intensiever je kneedt, hoe beter het brood!
Vet een broodvorm heel dun in met (zonnebloem)olie. Rol het deeg uit tot een rol. Eventueel met een deegroller tot een plak uitrollen en dan oprollen (wordt het resultaat erg mooi, maar ik heb geen deegroller). Laat het nu een uur rijzen bij kamertemperatuur. Eventueel iets langer, maar houd het goed in de gaten want het rijzen kan nu heel snel gaan!
Zet de oven zo'n half uur tevoren op 180 graden aan. Doe het gerezen deeg in de vorm in de oven en bak af bij 180 graden gedurende 50 minuten. Doe het brood na het bakken direct uit de vorm op een rekje om uit te dampen en af te koelen. Geniet er van. En laat me weten wat je er van vindt.

Geen opmerkingen: