09 januari 2012

Bridgen voor beginners

De benodigdheden voor het bridgespel:
een spel kaarten, vier "bidding boxen" en een groen bridgekleed.
In mijn studententijd heb ik het genoegen van Bridge leren kennen. Een kaartspel, denksport en teamspel, want je speelt het met z'n tweeën. Sinds een jaar of vijf speel ik het spel samen met mijn partner Roos en beleef er opnieuw veel genoegen aan. Het is niet simpel, zeker niet als je nog nooit een kaartspel als klaverjas hebt gespeeld; dat was het geval met Roos. Maar nu na vijf jaar kunnen we in onze bridgeclub(s) goed meekomen. Wat we nou beiden zo leuk zouden vinden is dat we ook met onze zoons zouden kunnen spelen. Hugo, mijn oudste zoon wil het best leren; uit ervaring weten we dat juist de jongere mensen het Bridgen in korte tijd onder de knie hebben. Ik heb het op mij genomen om de eerste beginselen van Bridge uit te leggen aan hem. Dat gaat het best via een site. Roos en ik hebben voor eigen gebruik al een site over het door ons gehanteerde Biedermeijer systeem, met alle varianten die we daar zelf op verzonnen hebben; deze site is veel te ingewikkeld om mee te beginnen.
Gisteren kwam mijn oudste zoon Hugo gezellig bij mij erwtensoep eten en het gesprek kwam op leren bridgen. Hij vond het wel een aantrekkelijk idee om dit spel eens beter te leren kennen. 
Ik heb wel boeken over het systeem of over het goed uitspelen bij Bridge maar niet over de principes. En dat is best ingewikkeld omdat alles met elkaar samenhangt. Je hebt namelijk een heel begrippenkader dat je je eigen moet maken. En daarvoor probeer ik nu, in beginsel voor mijn zoon een site te maken. Wilt u hem ook bekijken? Volg dan deze link.
Daarnaast hebben we nog een site waarin uitgebreid op ons biedsysteem, Biedermeier, wordt ingegaan.

Geen opmerkingen: