30 januari 2012

Trekvogelpad van Weesp naar Hilversum Noord

Het was afgelopen zondag koud maar droog. Na een wat verlummelde zaterdag alle reden om er weer eens met z'n tweetjes op uit te trekken. We hadden besloten om een stuk van het Trekvogelpad te gaan lopen. De week tevoren hadden we van Hilversum Noord naar Baarn gedaan en dan nu van Weesp naar Hilversum Noord; handig tussen twee stations die vanuit Bilthoven elk vier keer per uur vloeiend bereikbaar zijn.
Mooie tocht over graspaden en langs de Vecht; vrijwel zonder lawaai van auto's afgezien van het stuk langs de vecht. Onderweg kwamen we een stel collega-wandelaars tegen die de "Stelling van Amsterdam" aan het wandelen waren. Ziet er ook goed uit; gaat o.a. door Botshol bij Vinkeveen. Maar eens kijken of het gidsje in de bieb beschikbaar is.
Dwars door de Ankeveensche Plassen over een vrij druk bewandelde graskade tot 'sGraveland. Daar door de buitens van 17e eeuwse rijke Amsterdammers. Het gidsje vertelde dat hier zand was weggegraven voor de 17e eeuwse uitbreidingen van Amsterdam. Je kon de steilrand nog duidelijk zien.


Onder het bos zie je de steilrand, ontstaan bij de zand afgravingen
in de 17e eeuw voor de uitbreiding van Amsterdam
Op de afgegraven stukken hadden rijke Amsterdammers fraaie buitens doen bouwen; in één daarvan is nu het centrale kantoor van "Natuurmonumenten" gevestigd: de lokatie van waaruit iedere zondagmorgen "Vroege Vogels" wordt uitgezonden. Vervolgens door het restant van het Spanderswoud naar het station Hilversum Noord gewandeld. Moe maar voldaan op de trein gewacht en naar huis. Heerlijke dag. De volgende morgen lag er sneeuw tot onze verrassing!

Geen opmerkingen: