01 januari 2012

Kalium chloraat

Zelf vuurwerkmaken: "Doen!!"
Eén van mijn karaktereigenschappen is toch wel voorzichtigheid, misschien zelfs wel af en toe een zekere mate van "schijterigheid". Mijn vader zei altijd dat voorzichtigheid duidt op intelligentie; nou ja, daar houd ik het dan maar op. Van die zelfde vader heb ik ook mijn interesse voor scheikunde, mijn latere studierichting aan de Uni overgehouden. Bij de oude drogist betrok ik de benodigde chemicaliën.
Mijn goede vader had mij op de hoogte gebracht van allerlei, zo ook van de eigenschappen van kaliumnitraat en kaliumchloraat als ingrediënten van explosieve mengsels. Als voorzichtig jongetje hield ik mij daar dan ook verre van. Zelfs toen mijn drogist kaliumchloraat aan het afwegen was, terwijl ik kaliumchloride had besteld heb ik hem gecorrigeerd; hij had mij verkeerd verstaan en dacht dat ik met kaliumchloraat wilde experimenteren. Kaliumchloride had hij niet eens!
Mijn goede vriend Peter C. zat anders in elkaar. Hij vertelde mij hoe hij zo'n explosief mengsel had gemaakt en dat er een ongelooflijke knal het gevolg van zijn "experiment" was. Het is gelukkig goed afgelopen want het is echt ongelooflijk gevaarlijk om als niet-deskundige met dergelijke chemicaliën aan de gang te gaan.
Maar ook Ab, mijn nieuwe wandelmaat heeft samen met zijn tweelingbroer in de "Sturm und Drang periode" zitten klooien met kaliumchloraat. Ik moest er wel om lachen, wat een belhamels.
Als illustratie vond ik in één van de gratis dagbladen deze annonce die mijn voorzichtigheid toch wel de nodige ondersteuning biedt. Gelukkig hebben kinderen een beschermengeltje, maar toch.......

1 opmerking:

Anoniem zei

Ik kan mij nog een ochtend einde zeventiger jaren bij het CLB herinneren. Iets met een koffiefilter, jodiumkristallen en zwavelzuur.