24 januari 2012

De kaart en het gebied

Moderne "kunst" van Koons
Michel Houellebecq; kent u deze schrijver? Hij wordt beschouwd als schrijver met een bijzondere cultuur-filosofische inslag. Daar ben ik het volledig mee eens. Inmiddels heb ik een aantal boeken van hem gelezen. Allereerst "Elementaire deeltjes", inmiddels alweer een paar jaar geleden. Aanvankelijk vond ik dat toch vooral een merkwaardig décadent boek, maar achteraf beschouwd zie ik het als een soort spiegel naar de toekomst, of misschien niet eens de toekomst, maar het heden; hij schetst een maatschappelijke pervertering waar je van griezelt. Wat hij beschrijft heeft overigens enkele jaren later daadwerkelijk plaats gevonden; de aanslagen op Bali. Hij lijkt wel een ziener deze maatschappij filosoof. Wellicht komt het door dit zienerschap dat hij nogal last heeft van depressies, aldus zijn biografie.
En dan nu het boek "De kaart en het gebied", waarin ook weer een heel bijzondere spiegel op de hedendaagse maatschappij wordt gericht; de lezer wordt meegevoerd in de gedachtengang van de filosoof Houellebecq. De pervertering van de markt voor moderne kunst, de verloedering van het sociaal weefsel van de maatschappij. Je wordt er niet vrolijk van; slechts de schitterende woordkeuze en de perfecte vertaling daarvan door vaste vertaler Martin de Haan scheppen vreugde voor de lezer. Maar wel een aanradertje.
Roos had mij dit boek geadviseerd en het direct twee keer achter elkaar gelezen. Ik was inmiddels ook aan de tweede lezing begonnen, maar het moet morgen terug naar de bieb; leen het nog wel eens een keer.

Geen opmerkingen: