19 juli 2010

Een dramatisch ongeval bij Ameide

Op de Blog van gisteren vertelde ik over de ontmoeting met Arie Slob, boerenzoon uit Noordeloos. We spraken over de reusachtige populier die daar nog stond omdat zijn broer daar spijkers in geslagen had om makkelijk in de boom te klimmen. Dit plekje was duidelijk heel belangrijk voor Arie en het kost weinig moeite om je dat voor te stellen. Rustgevend boerenland, een pracht plek voor jongens en mijmerende volwassenen. Hij heeft daar vroeger ook vast met een visnetje op libellenlarven en geelgerande watertorren gejaagd, net als ik in mijn jeugd deed in de slootjes bij Amsterdam.
Maar Arie vertelde me ook over een tragisch ongeval dat afgelopen zondag had plaatsgevonden vlakbij het pontje van Ameide: een mevrouw was om het leven gekomen en een man zwaar gewond doordat een grote tak van de boom waaronder zij zaten was afgebroken en op hen terecht was gekomen. Misschien dat de bliksem die nacht tevoren was ingeslagen in die boom. Wat een vreselijk verhaal.
We maakten de wandeling af  en vonden in Ameide dat de bus direct naar Utrecht net vertrokken was, dus met het pontje over. De zelfde schipper als vorige week zette ons over en ik opende het gesprek: "wat een dramatisch ongeval heeft hier plaatsgevonden". Hij dacht dat we het uit de krant hadden gelezen, maar ik vertelde hem dat we het van iemand uit de buurt hadden gehoord. Hij wees de boom aan; die was intussen helemaal van takken ontdaan en omzoomd door waarschuwingslint van de politie.


De vrouw kwam al jaren om lekker onder deze boom te zonnen en vaarde dan altijd mee naar de andere kant. De schipper kende haar dus goed. De tranen stonden hem in de ogen toen hij het verhaal vertelde. Nadat het ongeluk was gebeurd heeft de schipper nog een aantal sterke mannen opgehaald om de zware tak te verwijderen van de dode vrouw en de zwaar gewonde man. Het was heel onwerkelijk; aan de ene oever dat vreselijke ongeluk en aan de andere oever jolijt vanwege de finale van het wereldkampioenschap voetbal.

Wat kan er toch veel gebeuren in zo'n paar dagen denk je dan onwillekeurig. Ik ben er lang van onder de indruk merk ik.

Geen opmerkingen: