28 juli 2010

Dwars geboren

Tijdens een wandeling met mijn goede vriend Huib ontmoetten we een persoon die ons frappeerde door met een grote openhartigheid te vertellen hoe hij bij een hier niet nader te noemen Nuts-bedrijf op een wat merkwaardige manier zijn brood verdiende. Eigenwijs, lastig voor zijn baas, absoluut geen rekening houdend met hierarchie en uiteindelijk geheel zijn eigen gang gaand. Huib karakteriseerde de man als "dwars geboren". Die term sprak mij zo ontzettend aan; ik voel me wat mijn eigen karakter betreft geheel thuis in die beschrijving. Maar het is helemaal niet makkelijk om zo'n karakter te hebben. Je wilt helemaal niet anders denken dat anderen, maar je bent er volstrekt van overtuigd dat je gelijk hebt. Dat had ik al toen ik nog wetenschap bedreef en dat heeft in mijn hele loopbaan een rol gespeeld. Maar toen Huib die term liet horen moest ik wel verschrikkelijk lachen.

Maar een aantal keren heb ik achteraf ook daadwerkelijk gelijk gekregen. Met name de cholesterol hype waarin ik geen seconde heb geloofd. Mijn redenatie was: cholesterol wordt in je lever gemaakt en wat het organisme zelf kan maken kan het ook afbreken. Verder is cholesterol gewoon een heel belangrijke bouwstof. Natuurlijk heb ik nooit de relatie tussen hoog serum-cholesterol en de frequentie van hartaandoeningen ontkend; dat is gewoon een epidemiologisch gegeven, maar de conclusie dat het voedingscholesterol van invloed zou zijn op het hartlijden, daar heb ik nooit iets van geloofd. Ik weet nog dat mijn moeder - een smulpaap, net als ik - met vakantie in Frankrijk, een advies van haar cardioloog maar met veel moeite volgde. Ze mocht geen slagroom op de aardbeien en weinig eten. Dat was nou net haar lol in die vakantie. Ze heeft op mijn advies gegeten wat ze wilde en kreeg een compliment van haar cardioloog dat haar serumcholesterol keurig was gezakt.
En nu blijkt dat de hele vet-hype pure flauwekul was, aldus Michael Pollan.

Een ander punt was het zonnebad. Daar is ook zo'n hype over geweest zodanig dat mensen bang van de zon werden. En nu zegt een toonaangevend dermatoloog dat overmatig zonnebaden slecht is, maar dat een regelmatig zonnebad juist heel goed is. Tja, daar ben ik ook altijd van uit gegaan. Niet met smeermiddeltjes, maar gewoon met een T-shirtje de zon tegenhouden en heel langzaam opbouwen en hooguit een uurtje in de zon per dag, maar niet achter elkaar. Het is mij altijd goed bevallen.

Dus misschien wel dwarsgebakken, echter een dosis gezond verstand en een bak met kennis corrigeren achteraf toch wel die karaktereigenschap. Maar het is niet altijd gemakkelijk om zo eigenwijs in elkaar te zitten.

1 opmerking:

torketyl zei

Prima bloggie Eef, het geeft aan hoe je altijd verbaasd hebt gestaan over je diametrale positie tov de hoofdstroom.