20 juli 2010

De seizoenen

Nu, hoogzomer is de natuur in haar volle pracht aanwezig; bomen zitten vol donkergroen blad, de bermen staan hoog en in bloei, insecten en vogels zijn actief. Je hebt dat niet zo door omdat de ontwikkeling geleidelijk gaat. Maar vandaag reed ik weer naar zuivelboerderij Boom en Bosch in Groenekan, de boerderij waar ik drie winters lang vrijwillig heb geholpen in de koestal. 'sWinters gaan de koeien natuurlijk op stal omdat het gras niet meer groeit. En als er geen gras groeit in het weiland, heeft de koe daar ook niets meer te zoeken. En juist in die tijd reed ik, soms wel dagelijks en bij donker, naar de boerderij.
Vroeger dacht ik eigenlijk dat koeien op stal gingen vanwege de koude, maar dat is onzin. De Lakenvelder koeien hier in het natuurgebied lopen winter en zomer buiten. In de winter krijgen ze een dikke vacht; zelfs de uiers zijn dan zwaar behaard. Maar melkkoeien moeten natuurlijk stevig blijven vreten anders loopt de productie achteruit; die hebben niet voldoende aan de restjes op het land en een beetje bijvoeding.
De dagen dat ik met de fiets heen en weer reed om op stal te gaan helpen waren altijd in het koude deel van het jaar, wanneer de natuur in winterrust ging. Dus niks groen, niks bladeren aan de bomen en ook 'savonds in het donker heen en terug door het bos, behalve misschien als er sneeuw lag, dan leek het wel overdag wanneer de maan tenminste scheen.
Vandaag ging ik lekker inkopen doen in het kaaswinkeltje en reed de bekende route door het bos op de fiets en het viel mij opeens op dat het er zo anders uit zag dan in de koude tijd van het jaar. Wat is dat toch mooi zo'n klimaat met seizoenen.

Geen opmerkingen: