24 maart 2015

Wat zou dat gaan worden?

Het intrigeerde mij bij de bouw. Wat zou dit worden?
Op 1 augustus 1980 zijn Anneke en ik verhuisd naar Bilthoven, naar de Hoflaan. Bilthoven was toen nog een stuk kleiner dan tegenwoordig. De wijk de Leijen bestond niet en zelfs de plek waar nu al meer dan dertig jaar het winkelcentrum de Kwinkelier is gevestigd was een ongebruikt landje waar kinderen speelden. Het duurde niet lang of op dat landje ontstond bouwactiviteit en al snel stonden er tal van betonnen structuren met voor mij een raadselachtige functie. Vooral een betonnen structuur met daaarin een ronde uitsparing intrigeerde mij; wat moest dat gaan worden?
Het werd al snel duidelijk; die structuren waren de dragers van het hele winkelcentrum en de ruimte die daarmee ontstond werd gebruikt als parkeerruimte voor het winkelend publiek. Dit was nieuw, dit trok van heinde en ver kopers. Het winkelcentrum was vermaard, juist vanwege de vele parkeerruimte en het daarbij behorend gemak van een lift waarmee je direct vanuit de supermarkt van Albert Heijn naar de auto kon met je boodschappenkarretje.
Kwinkelier in verval. Ziet er niet meer uit!
Heden is de Kwinkelier volledig in verval; vele winkeliers zijn vertrokken en wat is gebleven is de grootgrutter. Het centrum is enigszins opgepimpt, maar ik vrees dat het te laat is; het geheel maakt een zielige, desolate indruk. Maar de ronde structur staat nog stoer overeind.

Geen opmerkingen: