20 maart 2015

Glanskop, zwarte mees en hariri

Glanskop
Een grappig afwisselende vrijdag vandaag; geen markt bezocht maar op vogeltocht met vogel/wandelmaatje Cyria en chique gedineerd met Slowfood Convivium Grachtengordel. Eerst watervogels kijken in een nat gebied, een plas vol met verschillende eenden. Smienten en wintertalingen gezien en niet zomaar gezien maar van zeer dichtbij. De smient oftewel de fluiteend is meestal ontzettend schuw en vliegt al weg als je op 100 meter afstand bent. Maar nu niet; ook grappig om het verschil in fourageergedrag te zien bij de verschillende eenden. Terwijl de smient gras stond te grazen waren de wintertalingen met hun snavels in de modder kleine slakjes aan het uitzeven en de wilde eenden aan het grondelen.
Opeens herkende ik het stukje oever van het brede water verderop met een fort als een plek waar ik met mijn oude jeugdvriend Bram roeide als we weer een paar kwartjes bij elkaar gespaard hadden en waar we later met onze meissies in het riet lagen te zoenen; de oever van de "Mooie Nel", zoals dit water heet. Leuk om het na zo veel jaren (ja ja 50 jaar) weer te zien.
Nadat we het plasje gerond hadden en nog wat grutto's hadden gezien gingen we naar de duinen. Cyria kent daar de weg als haar broekzak. Duingebied vind ik toch eigenlijk wel het mooiste landschapstype. Ook met Huib wandel ik graag in de duinen.
We zagen de glanskop en de zwarte mees maar ook de roodborsttapuit, erg veel zelfs en ik vond dat ze er veel dikker uitzagen dan die ik ken van de heidegebieden. Kan natuurlijk komen doordat ze vanwege de koude hun veren opzetten.
Voorgerecht hariri
Zo tegen vijfen zette Cyria me af bij de trein en ging ik op weg naar het tweede onderdeel van de dag: het diner in de Industriƫle Groote Club bij de Dam in Amsterdam. Ik ontmoette Roos op het station en we liepen over het drukke Damrak naar de club. Daar verwisselde ik van schoenen; mijn stropdas en jasje had ik de hele dag aangehouden niet in de laatste plaats vanwege de koude.
En het werd toch een gezellige avond. We waren de eerste gasten van Paul V. die de avond als altijd had georganiseerd. Lekker drankje erbij en met deze en gene gebabbeld. Daarna aan tafel en ook daar weer zeer geamuseerd met deze en gene van gedachten gewisseld. Het thema van de avond was de Marokkaanse keuken en couscous was dus gegarandeerd al was het maar omdat het vrijdag was, de nationale couscous dag van Marokko, aldus de inleider.
Innig tevreden gingen we naar huis. Ik ben acuut in slaap gevallen; zo'n combinatie van buiten, drankje en lekker eten staat daar garant voor.

Geen opmerkingen: