29 maart 2015

En toen nam de zon het over

Zo'n afkoelende hoeveelheid gloeiend heet sterrenstof heeft zo op het eerste gezicht weinig uitstaande met onze groene, natte aarde. Bij het afkoelen van die kluit oermaterie ontwikkelden zich de autokatalytische kringprocessen, gingen over naar de organische vorm van deze processen; dissipatieve systemen passen zich aan zolang dat chemisch en energetisch mogelijk is (zie Ilya Prigogin) en zijn een organische fase binnengegaan. De vorming van een molecuul als de haemring, onderdeel van energieabsorberende en overdragende systemen in de biochemie zal zich ongetwijfeld binnen die autokatalytische systemen ontwikkeld hebben.
Vervolgens heeft dit molecuul een cruciale rol gespeeld in de absorptie van lichtenergie van de nabije ster, onze zon!
Alle elementen voor de synthese tot een primitief organisme, inclusief een informatiedragend systeem, de precursor van het RNA zullen op zeker moment bij elkaar zijn gekomen; niet in één keer, maar stukje bij beetje en uiteindelijk hebben geleid tot een eerste ongetwijfeld wat krammenakkig exemplaar dat zich verder op biologische wijze zal hebben ontwikkeld en verbeterd; er was natuurlijk geen concurrentie en er was tijd en substraat in overvloed!
Vervolgens hebben deze organismen zich weer gedifferentieerd in de "tree of life". Daar stopt mijn verhaal definitief. Als het wordt opgepikt en van waarde wordt bevonden dan zijn er groter geesten dan ik die de enorme hiaten die ik noodgedwongen moet overslaan door gebrek aan wetenschappelijk kennis en creatief denken kunnen gaan vullen.
Met mijn hypothese hoop ik een bijdrage te hebben geleverd aan het meest fascinerende dat bestaat: inzicht in het proces van het leven "an sich"!

Hè, een hele opluchting dat ik deze gedachten nu eindelijk heb kunnen formuleren. Of er iemand is onder de lezers die er iets van begrijpt weet ik niet, maar ik moest dit kwijt. Ooit heb ik dit Blog gestart omdat mijn vriend Peter C. vond dat ik mijn gedachten omtrent het ontstaan van het leven moest opschrijven. Ik heb daar over nagedacht sinds mijn twintiger jaren nadat ik door een kunstenaar was gevraagd om over dit onderwerp mee te denken.

Een nawoord in mijn volgend Blog

Geen opmerkingen: