Rudolf had ons voor vanavond uitgenodigd voor de viering van de equinox, het moment dat de zon exact boven de evenaar staat en waarmee de meteorologische lente begint. Hij kondigde dat als volgt aan:
Gezellig, dat jullie zaterdag 21 maart met mij het bereiken van het lentepunt willen vieren. de zon staat dan loodrecht boven de evenaar.
Een heugelijke dag, dag en nacht zijn even lang en de dagen worden steeds langer. De natuur ontwaakt en overal zien we de ontwikkeling. Bosmieren zijn al weer behoorlijk actief als de zon schijnt.
De tuin wordt met de dag groener en na de sneeuwklokjes en de crocussen bloeien nu de anemonen en de hazelaars.
Jullie zijn welkom vanaf vier uur en rond zeven uur schuiven we voor de maaltijd aan. Maaltijd betekent gezamenlijk doorgebrachte tijd, dat is met zijn achten wel toepasselijk.
In Perzië, Azerbeidzjan en Afghanistan wordt op het lentepunt nieuwjaar gevierd (Noroez = nieuwe dag). Hun zeer nauwkeurige kalender begint op die dag. Ze geven elkaar dan cadeautjes.
Dat was vroeger bij ons ook zo, zij het, dat wij het op 1 april vierden.
In 1562 besliste paus Gregorius, dat Nieuwjaar voortaan op 1 januari gevierd moest worden. In 1575 dwongen de Spanjaarden dat bij ons ook af. Alle provincies gingen over, behalve Drenthe, dat 1 april nog een tijd vol hield als nieuwjaarsviering.
Mensen, die niet overgingen en op 1 april nieuwjaar bleven vieren werden dommerikken gevonden en werden voor de gek gehouden, onder andere met nep cadeautjes. Er zijn overigens ook bronnen, die wijzen op een nog langere internationale traditie van elkaar voor de gek houden op 1 april.
Om helemaal volledig te zijn, het lentepunt valt tegenwoordig meestal op 20 maart. Dat is dit jaar ook zo, 20 maart om 23.45 staat de zon weer loodrecht boven de evenaar. Hij komt daarom op 21 maart precies in het oosten op.
Dit jaar is 20 maart helemaal bijzonder, want er vindt ook een zonsverduistering plaats. Deze begint 's morgens om half tien en bereikt het maximum, zo'n 80%, om 10.37 uur.
Kijk niet in de zon, ook niet met zonnebril. Je kunt de zonsverduistering heel aardig bekijken door met een perforator een gaatje te maken in een stukje dun karton en het zonlicht daardoor heen laten vallen op een muur of elk ander voorwerp. Het karton loodrecht op de richting naar de zon houden voor het mooiste effect.
Je kunt de verduistering ook op iemands arm of wang bijvoorbeeld projecteren en daar een foto van maken.
Het werd een heel gezellige avond die we al pratend over van alles en nog wat doorbrachten met familie en kennissen van Rudolf. Leuk!
Zie ook de Blog over het joelfeest, waarmee rond 21 december de terugkeer van de zon werd gevierd door onze pré-christelijke voorouders.
Zie ook de Blog over het joelfeest, waarmee rond 21 december de terugkeer van de zon werd gevierd door onze pré-christelijke voorouders.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten