02 maart 2015

De kroketten van Charles

Pruttel de pruttel lekker in de olie bij 180 graden 4 minuten
Het is er eindelijk van gekomen! Enkele weken geleden was ik in het winkeltje van zuivelboerderij Boom en Bosch en toevallig waren daar op dat moment ook twee van de "mannen van vanCharles" de Utrechtse, ambachtelijke producent van kroketten. Tot mijn grote genoegen bleek dat ik op dat moment enkele van de kroketten kon aanschaffen wat ik natuurlijk graag en gedreven door een forse portie nieuwsgierigheid volbracht.
Maar als man alleen met een tweetal vriezers vol en een moestuin met groenten die geoogst en op moeten was het er nog niet van gekomen om ze te frituren; ik had er vier en die lagen me aan te staren vanuit de bovenste lade van de "grote vriezer". Maar zaterdagavond is het er van gekomen. Na het grote fiasco van de volkomen vleesloze kroketten van Bram Ladage op station Utrecht CS moest ik toch echt de vanCharles kroketten proeven.
Mooie ragoutvulling met veel vlees
Mijn "mini-friteuse" in stelling gebracht; verse olie en opwarmen tot 180 graden. En daar ging de eerste kroket; hij lag vrolijk te pruttelen in de olie, barstte niet en kreeg een veelbelovend bruin kleurtje. Bij open snijden bleek de kwaliteit: vol vlees; een prachtige vleesragout vulde de krokante korst. Het geheel zag er zo prachtig uit dat het gewoon zonde leek om hem te verslinden, maar ja, ik heb mij vermand, de tweede in de olie gelegd en in die tussentijd ontzettend genoten van nummer één. Zo hoort een kroket te zijn; krokant korstje en een vulling van vleesragout met wat peterselie.
Van mij had de smaak nog iets zouter gemogen en zou ik een druppeltje Worchestersaus en/of wat citroensap aan de ragout hebben toegevoegd, maar dat is een kwestie van smaak. Ben blij dat ik deze producent heb leren kennen en dat ik deze kroketten kan betrekken via Boom en Bosch. Hoef ik niet helemaal naar Loenersloot.
's-Avonds heeft Roos bij me gegeten en hebben we samen de laatste twee soldaar gemaakt, deze keer met mosterd, helemaal goed. Binnenkort maar weer vier nieuwe kopen.




84,1
20 km

Geen opmerkingen: