28 februari 2015

Stuk voor 8 cello's

Villa Lobos met sopraan en 8 cello's
Roos had een uitnodiging gekregen om te komen luisteren naar een cello festival op het conservatorium; Elianne, die haar celloles had gegeven nam daaraan deel en vond het leuk als ze zou komen luisteren. Ik ging graag met haar mee en zo zaten we om 16.00 uur in de fraaie, intieme concertzaal van het conservatorium, een zaal zoals ik graag zie, niet te groot, goede akoestiek.
Het eerste optreden bestond uit een tweetal suites van Bach, uitgevoerd door de gerenommeerde celliste Timora Rosler. Het hoeft geen betoog dat ik zat te genieten. Het tweede optreden was van de altviolist Richard Wolfe, eveneens een professional met een stuk van Bach. Het derde was van Villa Lobos, een stuk met een aantal celli en een sopraan. Een krachtige, heldere jonge stem en een leuk, modern stuk dat me redelijk bekend was. Heerlijk om te beluisteren.
Na de pauze opnieuw een suite en vervolgens een stuk voor 4 celli, gecomponeerd door een conservatoriumstudent compositie geheten Fanis Zachopoulos. Roos en ik waren sterk onder de indruk van dit moderne stuk muziek, vol verrassende dissonanten, vloeiende overgangen en verrassend gebruik van het piccicato. Later hoorden we van Elianne dat er allerlei verwijzingen naar Bach in het stuk zaten, zoals een omkering van bepaalde loopjes uit een suite en de herhaalde reeks B-A-C-H als versiering in de speellijn.
Heerlijke patat, dat wel , maar weinig vlees in de kroketten
Het was nogal laat geworden, we misten ook nog de trein die vanwege werkzaamheden op station Bilthoven slechts een halfuursdienst onderhield zodat we wat hongerig en kleumerig op het station stonden. "Een kroketje?", stelde Roos voor. "Nee", zei ik flink, maar toen zij er twee bleek te hebben besteld bij Bram Ladage heb ik er ook eentje weggeknaagd: een kalfsvleeskroket of een rundvleeskroket, het deed er niet toe, er zat werkelijk geen vezeltje vlees in?! Deed me eraan denken dat ik nog vier ongetwijfeld overheerlijke rundvleeskroketten van "VanCharles" in de vriezer heb liggen. Morgen maar eens frituren en proeven!

Geen opmerkingen: