14 februari 2015

Kistjesdag zonder kistjes

Opgeprikte insecten in een kistje
Het beloofde weer een prachtige dag te worden en desondanks heb ik de hele dag binnen gezeten; het was vandaag de kistjesdag van de NEV, de wintervergadering, de dag dat de leden van de Nederlandse Entomologische Vereniging, de insectenvereniging zal ik maar zeggen elkaar op de hoogte brengen van elkaars vondsten en andere wederwaardigheden. Vanouds gebeurde dat door de kistjes met op naam gebrachte en opgeprikte insecten rond te laten gaan gedurende de voordracht. Vorig jaar waren er nog enkele kistjes, maar dit jaar waren er louter Powerpoint presentaties; zelfs de digibeten onder de sprekers/entomologen beperkten zich tot het ophouden van illustraties uit boeken, maar geen kistjes dit jaar.
Neemt niet weg dat ik weer met veel plezier naar de lezingen heb geluisterd; het loopt uiteen van een fotoserie van wilde bijen gefotografeerd in de eigen tuin tot een nauwgezet fysisch onderzoek naar de beweging van baltsende insecten en de determinatie van insecten, verzameld in een stinkende afvalput met rottende resten van schaaldieren.
Natuurlijk ben ik met mijn geringe kennis over insecten een relatieve buitenstaander hetgeen overigens niet wegneemt dat ik behoorlijk wat bekenden heb in dit gezelschap. Mijn interesse is natuurlijk vooral van brede ecologische aard; wat mij frappeert is de enorme diversiteit van de insecten en het bij diversiteit horend divers gedrag, divers leefwijzen en afhankelijkheden. De kennis hieromtrent is groot waarbij eenieder zich realiseert dat we misschien wel veel kennis hebben maar dat dit relatief is en dat we veel meer helemaal niet weten; fascinerend. Leuke vereniging om lid van te zijn!
Foto is afkomstig van Naturalis, de plek waar de grootste collectie insecten is ondergebracht.

Geen opmerkingen: