01 februari 2015

Drie hobbies gecombineerd

Machinistenbunker om te schuilen voor beschieting
vanuit vliegtuigen bij station Wijhe
Roos stelde voor om vandaag de Nijenhuis wandeling te lopen van Wijhe naar Heino en daarbij de tentoonstelling van tekeningen en schilderijen van Paul Citroen in het Nijenhuis bij Heino te gaan bezoeken. Leuk idee! Eerst nog wat voorbereidingen getroffen en brood gesmeerd en om 10.30 hadden we de trein en zo tegen twaalf uur gingen we op weg vanuit het plaatsje Wijhe. Het eerste dat in het oog sprong was een monument uit WO II: een zgn. machinistenbunker die diende voor de veiligheid van het personeel.
Het betrof hier een echte NS wandeling; Roos had de track naar mij gestuurd en dat loopt toch wel heel gemakkelijk met een GPS track. De route was tevens uitstekend gemarkeerd; slechts één keer twijfelden we en dat kwam omdat een boer een teken met wat touwen slecht zichtbaar had gemaakt.
Kasteel Nijenhuis
Natuurlijk waren we gewapend met onze nieuwe verrekijkers. Erg veel was er niet te zien, maar toch weer wat nieuws gezien. Allereerst zagen we een pontificaal voor ons poserende buizerd zitten op een tak in een boom. Maar het mooiste was toch wel een vlucht van staartmezen; het waren er wel een stuk of acht die al piepend op zoek naar insectjes waren, voor ons goed zichtbaar tegen de bewolkte hemel in. Het is toch wel genieten zo ieder met eigen kijker.
Zo tegen het eind van de wandeling, na een kleine 15 kilometer zagen we het kasteel Nijenhuis liggen. Een prachtig gerestaureerd kasteel met een interessante geschiedenis. Het wordt heden gebruikt als tentoonstellingsruimte voor het museum de Fundatie te Zwolle, op zich al een interessant museum, maar met dit schitterende kasteel erbij meer dan de moeite waard.
Kunstwerk uit China
We zwierven door de fraaie ruimten en waren onder de indruk van de sfeer en van de ruimten met de inrichting. Er was nogal wat chinese kunst die zeer de moeite waard was. En natuurlijk de speciale expositie van werken van Paul Citroen; fijn om te zien; portretten van mensen die hij in de zestiger jaren zomaar op de Dam in Amsterdam had getekend, maar ook portretten van collegae kunstenaars en bekende wereldburgers als David ben Goerion en Hildegard Knef. Echt bijzonder.
Heerlijke ombinatie van wandelen, cultuur en natuur kijken. We waren er helemaal blij van en namen ons voor om deze combi vaker te beproeven.

Geen opmerkingen: