02 februari 2015

Doodsoorzaak nummer 1

Twee dagen wandelen met Huib, dat was het plan. Om 9.00 uur vertrok ik lopend van huis; eigenlijk wilde ik nog een harinkie scoren en dan door naar het station; ik moest volgens het schema dat Huib had verstrekt de trein van 10.00 uur naar Amersfoort nemen, vanwaaruit we samen verder zouden reizen naar Apeldoorn voor een tweedaagse wandeling rond Nieuw Milligen, een plaatsje waar ik nog nooit van had gehoord, maar ergens op de Veluwe. Halverwege ging mijn telefoon; Huib: "er is een forse stroomstoring rond Utrecht, waardoor er in een wijde cirkel geen treinen rijden, ook niet vanaf Bilthoven". Tja, wat nu, ik besloot om toch maar naar het station te gaan en het harinkie maar te laten zitten. En inderdaad, een groot aantal reizigers stond op het perron; een jonge vent die vandaag zijn eerste stagedag had in Amsterdam stond er wat gelaten bij. Ik had met hem te doen.
Maar er reed een pendeltreintje naar Baarn en van daaruit ging het eigenlijk best aardig zodat ik met een (half) uur vertraging uiteindelijk in Apeldoorn op Huib zat te wachten, al lezend in een biografie over koning Willem III.
In de trein had ik een oude NRC van 24 januari gevonden met een omineus artikel over doodsoorzaak nummer 1 aldus Patiënten, artsen en vrijwilligers. Onwillekeurig schoot mij door het hoofd: "geboren worden lijkt mij doodsoorzaak nummer 1"; geen levend organisme - zelfs de mens niet - ontkomt er aan om uiteindelijk te sterven; als je geboren bent, dan zul je onherroepelijk sterven. Het hoort er gewoon bij, hoe vervelend ook. Tegenwoordig krijg je het gevoel dat sterven beschouwd wordt als een falen van de medische industrie, maar Bach zei het al in zijn onnavolgbaar schone werk De actus tragicus: "Es ist der alte Bund: Mensch Du musst sterben".
In plaats van zo'n dramatisch artikel zou ik ervoor willen pleiten dat men moet genieten van het leven en vooral om gezond te leven, dus gezond eten, veel bewegen en een beetje rustig aan. Maar zelfs dan, zul je er eens aan moeten geloven!

Geen opmerkingen: