22 februari 2015

Lucretia

Wie kent niet het verhaal van Lucretia, de deugdzame die op schandalige wijze werd onteerd door een koningszoon en zichzelf daarom van het leven beroofde. De bevolking van Rome kwam vervolgens in opstand en daarmee kwam een einde aan de monarchie en ging men over op de Republiek die zo heilzaam zou zijn voor Rome en haar bevolking.
Onlangs las ik de biografie van koning Willem III en daarin kwam ik een enigszins vergelijkbaar verhaal tegen in die zin dat ook hier de lusten van de monarch werden opgewekt, het ging in dit geval om een boerendochter, en dat hij aan genoemde lusten toegaf in de schuur op het erf na de vader van het meisje ervan op de hoogte te hebben gebracht dat hij de koning was?!
Maar ook de zoon van keizer Wilhelm II die zijn ballingschap in ons land doorbracht op het eiland Wieringen schijnt zich in die zin te hebben gedragen. Het is, wanneer je maar genoeg over de heren die verbonden zijn met de monarchie leest (het betreft niet slechts de monarchen zelf), dan valt dit liederlijk, maar kennelijk getolereerd gedrag nogal op. Merkwaardiger wijze wordt het normaal gevonden althans getolereerd.


Geen opmerkingen: