31 januari 2015

Grote zaagbek, boomklever en bever

Grote zaagbek (man)
Het had wat voeten in de aarde door de werkzaamheden van NS aan het spoor, maar het was de moeite waard. Normaal kun je binnen een uur bij de Oostvaardersplassen zijn, althans bij het stationnetje vlakbij de Lepelaarsplassen annex Oostvaardersplassengebied, een vogelplek bij uitstek. Maar nu was ik twee uur onderweg. Al wandelend met de Swarovski uiteraard heb ik voortdurend om mij heen gespeurd naar vogels. Het was al een beetje laat in de middag; er zat niet zo gek veel. Maar in het water zag ik drie paartjes van de grote zaagbek; een prachtige middelgrote watervogel en prachtig van kleur als je hem/haar door de kijker in beeld krijgt. Ik heb er langdurig van staan te genieten, zo vaak heb ik die nog niet gezien (met Adriaan, ook hier bij de Oostvaardersplassen). Verderop bij de wandeling zag ik een boomkruiper (inmiddels ken ik door een ezelsbruggetje van Ab het verschil tussen de boomkruiper en de boomklever, de blauwe specht) met zijn kromme snaveltje druk doende met fourageren.
Ik had hem goed in beeld en kon hem langdurig observeren. Daar in de buurt waren bevers aldus de informatieborden maar je kon ook hun knaagsporen duidelijk zien; precies zoals die vroeger in de Donld Duck waren getekend.
Beverknaagsporen bij de Oostvaardersplassen
Verder heb ik nog wat kleinere vogels gezien die ik niet zo goed kan duiden; een groen vogeltje, waarschijnlijk een groenling en een vogeltje dat druk was om de zaadjes uit de elzenproppen te peuteren (vlgs Cyria ws een sijs of barmsijs).
Nog even langs de vogelhut bij de Lepelaarsplassen waar ik al een paar keer met Adriaan ben geweest. Het was al laat en ik zag slechts een paar aalscholvers, best mooi met hun gestrekte vleugels om te drogen. Het was laat toen ik thuis kwam en gelukkig had Roos snel een maaltijd voor elkaar. Tijd om bloggies te schrijven.

Geen opmerkingen: