31 december 2014

De vergelding

Gedenkteken te Rhoon
Even een boekbespreking tussen al die Blogs over mijn werkzaam leven door. Van vriend Dick kreeg ik dit leesadvies, het boek "De vergelding" van schrijver Jan Brokken, handelend over een oorlogsmisdaad, begaan in het dorpje Rhoon bij Rotterdam. Je krijgt het er gewoon benauwd van als je het relaas leest van een heel gewoon Hollands dorpje in oorlogstijd. Door het onheil van een oorlog komt er zo veel negatieve energie vrij in zo'n geordend sociaal systeem dat het uiteindelijk eindigt in een explosie van haat en wat eufemistisch wordt genoemd als vergelding. Ook de betorkken Duitse soldaten en commandanten worden getroffen door het waanzinnige onheil dat door de mallemolen van de hel wordt veroorzaakt.
Ondanks dat ik me had voorgenomen om voorlopig geen oorlogsboeken meer te lezen heb ik na het boek "Oorlog en terpentijn" nu ook dit boek weer in één adem uitgelezen. Het blijft toch wel een huiveringwekkend maar ook fascinerend onderwerp.
Het boek heeft veel weg van "De aanslag" van Harry Mülisch. Dat laatste boek is wel beter geschreven maar duidelijk fictie terwijl Jan Brokken over de realiteit schrijft. Hij doet dat vaak wel zo uitgebreid en met zo veel overbodige détails dat ik me weer heb overgeleverd aan het alinea lezen, oftewel het lezen van iedere eerste zin van een alinea totdat de clue van het verhaal je niet meer duidelijk is. Bij Jan Brokken kun je dat hoofdstukken lang volhouden zonder probleem met de verhaallijn voor zover die er al is. Ik beschreef Jan Brokken dan ook al eens eerder als een exponent van "het nieuwe schrijven".

Geen opmerkingen: