24 december 2014

Opleiding in Appingedam

Wij mochten in de onderofficiersmess ons biertje drinken
Dat vond ik wat zeg; een Amsterdamse jongen die zelden Noord Holland verliet moest helemaal naar Appingedam. Het was 7 januari, de eerste maandag van januari 1974. Wij recruten moesten per eerste gelegenheid met de trein naar Appingedam; daar zouden we van het station worden gehaald. Nu leek mij de eerste trein wat overdreven, dus ik ging relaxed op weg. Was ook geen enkel probleem. Ik herinner me nog dat er een jongen uit Groningen was die wel de eerste gelegenheid had genomen en al om een uur of zeven op station Appingedam stond te kleumen. Hij werd pas om 10 uur opgehaald; zo vroeg hadden ze nog niemand verwacht. Hoe suf kun je zijn.
En daar zat ik in de trein op weg naar Appingedam; zo boven Zwolle kreeg ik het gevoel dat ik het eind van de wereld benaderde; het stuk van Groningen richting Delfzijl vreesde ik in het moeras te verzinken met trein en al. Verschrikkelijk, wat een uithoek?!
De eerste dag kregen we militaire kleding waarin we ons nummer moesten aanbrengen; ik was AG 74-1, oftewel Academisch Gevormd, 1974 nr. 1. Ik was destijds de eerst gemelde voor deze lichting geweest vanwege het CLB en de geplande aanmeldingsdatum.
De opleiding vond ik overigens ontzettend leuk; allemaal academici; het was net een studentenvereniging. We waren natuurlijk allen wat ouder en werden met egards behandeld door de beroeps die ons de militaire aangelegenheden moesten bijbrengen; wij aten en werden bediend in de onderofficiersmess. Appingedam stond bekend om zijn goede keuken; ik heb er 8 weken lang dan ook ontzettend lekker gegeten; woensdags' "blauwe hap". Soldaten van een ander peloton zeiden "u" tegen ons vanwege het leeftijdsverschil. De eerste week kregen we vooral binnen les. De weken daarna begonnen de praktische oefeningen als de schietbaan en sport.
En op de vrijdag weer naar huis. Allemachtig wat een opluchting. En kwam ik dan zo tegen acht uur aan op de Jan Hanzenstraat waar Lien en ik toen nog woonden, wisten we niet hoe snel we het evangelie van Habakuk moesten doornemen. En daarna lekker ergens gaan eten, meestal bij Chez Ferro. En dan zondagavond moest ik weer terug naar Appingedam; viel niet mee, hoe leuk ik die opleiding ook vond.

Geen opmerkingen: