07 december 2014

En .... hoe was het in Duitsland?

Vanmorgen liep ik even bij ons achter in het bos en liep ik te peinzen over mijn werkzame tijd aan de VU, mijn eerste baan, waar ik de laatste weken wat bij heb stilgestaan.
Of ik niet genoeg mensen moest aansturen in die tijd met m'n Herpes onderzoek, Coby, Marijke en mezelf, kwam er ook nog een student vragen of hij bij mij een klein bijvak kon doen; drie maanden werken op het lab en een tentamen virologie bij de prof. Zijn naam was Georg K.; een ontzettend leuke vent; broodmager, een hoekig gezicht en een bijzonder droog gevoel voor humor. Daarnaast kon hij ontzettend goed tekenen.
Hij heeft als ik me goed herinner verder analytisch onderzoek gedaan naar de verschillen van de antigenen die door HSV type 1 en HSV type 2 werden geïnduceerd in de weefselkweek. Doordat deze zo krachtig met ConA reageerden was duidelijk dat het hier om glycosyl-groepen ging. Georg (we noemden hem altijd Georg zoals in Georgië) elueerde op verschillende manieren de verschillende cellen en analyseerde deze eluaten d.m.v. PolyAcrylAmide Gel Electroforese (PAAGEF) en kleurde vervolgens op glycosylverbindingen, een kleuring waar de afdeling waar ik zelf in mijn studententijd had gewerkt, de afdeling Chemische Fysiologie op de tweede verdieping van het zelfde gebouw ervaring mee had. Ik weet nog dat er 1 specifiek bandje verscheen, specifiek voor 1 van de HSV types.
George hield ook van lekker eten en maakte mij attent op een restaurantje in de Oude (of was het Nieuwe?) Brugsteeg: Chez Ferro. Nou daar wisten Lien en ik wel raad mee. We zullen daar wat keertjes hebben gegeten! Ook waren Lien en ik in die tijd een keer op vakantie geweest naar Duitsland en als George een opmerking van mij kreeg dan vroeg hij steevast: "En ... hoe was het in Duitsland?". Volgens mij is hij later zelfs hoogleraar geworden aan de VU, maar dat weet ik niet zeker. Zal ik eens opzoeken. Dat is inderdaad waar, hij is hoogleraar geworden in 1993. In de immunologie, mijn eigen vak nota bene zie ik nu; hij werkt nog steeds; misschien ga ik hem nog wel eens opzoeken, leuk!
Georg moest ook tentamen doen; hij legde dat af ten overstaan van de prof en mij. Ik had de taak gekregen om de vragen te stellen. En daar kwam Georg naar mijn gevoel helemaal niet uit; ik kreeg het er Spaans benauwd van, maar de prof vond het wel best en gaf hem een dikke voldoende; verdiend, want hij had zich behoorlijk ingespannen voor het vak en misschien stelde ik wel te moeilijke vragen; was in ieder geval niet mijn bedoeling.

Geen opmerkingen: