19 december 2014

Toch nog voor de kerst!

Bij mijn wandeling met Dick in Limburg heb ik
al wat sneeuw gezien; mocht geen naam hebben
Het wil maar geen winter worden. Hebt u al ijs of sneeuw gezien? Ja, op een ochtend lag er een filmpje ijs op het water en ik heb in Limburg bij mijn wandeling met Dick zelfs wat sneeuw gezien, maar het mocht allemaal geen naam hebben. De bladeren zijn nu zo langzamerhand wel van de bomen, maar het is niet koud, regelmatig zelfs nog 12 of meer graden.
Al een paar weken kom ik bij zuivelboerderij Boom en Bosch en kijk dan even of de koeien al op stal zijn. Dat hoeft niet zo zeer vanwege de koude, maar vanwege het gras. Dat wil beneden een bepaalde temperatuur en met te weinig licht gewoon niet meer groeien. Maar boer Dirk was er zelf verbaasd over dat het gras nog gewoon groeide. Zelfs op de weilanden waar hij het gras had gemaaid voor de winter hooivoorraad daar groeide het nu weer volop zodat hij de koeien er weer op had gelaten.
"Dat wordt nog na de kerst voordat je ze binnen zet!", grapte ik onlangs nog. Maar vandaag was het toch zover; ik zag de staldeur op een kier staan en gluurde even naar binnen en daar lagen ze weer lekker in het stro.
Angelina in het winkeltje vertelde dat ze vanmorgen op stal was en dat de koeien heerlijk relaxed lagen te slapen op hun bedje van stro. Het is een gotspe dat die ouderwetse ligstallen volgens de huidige normen niet meer zouden "mogen" of "kunnen". De dieren kunnen niet vrij lopen gedurende de tijd dat ze op stal zijn; ze zijn gefixeerd met hun kop in een halster. Als je de rust en de kalmte in de stal meemaakt zoals ik gisteren, hooguit enkele dagen nadat ze weer binnen staan, dan durf ik rustig te stellen dat het voor de dieren uiterst gerieflijk is in zo'n stal en dat ze het er prima naar hun zin hebben, Ik acht het ook een veel betere huisvesting dan in zo'n zogenaamde loopstal waar de stront en de urine door het raster op de bodem ergens terecht komt zodat het enorm stinkt. Die gescheiden opvang van stront en gier zoals in een ouderwetse grupstal ruikt daarentegen heerlijk; dat is toch voor die dieren ook veel aangenamer! En iedere dag vers stro om op te liggen.

Geen opmerkingen: