13 november 2014

Voorkomen is toch beter?

Een oud gezegde luidt: "voorkomen is beter dan genezen". Met nadruk zeg ik oud, want ik heb niet de indruk dat dit gezegde nog begrepen althans toegepast wordt. Het is toch zo langzamerhand wel bekend wat goed voor je is en wat je maar beter kunt laten. Maar als je gewoon om je heen kijkt dan zie je dat dit vaak aan dovemans oren is gericht.
Hoewel de berichten anders luiden heb ik de indruk dat erg veel mensen en met name jonge mensen roken. En daarvan is toch inmiddels wel onomstotelijk bewezen dat het bijzonder ongezond is. Lichaamsbeweging is ook zo'n item. Natuurlijk heb je de enorme toename van fitnessinstituten waar men inpandig en met behulp van allerlei instrumentaria aan het bewegen slaat. Maar in de dagelijkse praktijk maakt normaal fietsen steeds meer plaats voor elektrisch fietsen of die ergerlijke, stinkende tweetakt snorscooters. De roltrap heeft ook de voorkeur van de meeste mensen boven de trap.
Je ziet ook steeds meer oproepen om vooral maar te geven aan allerlei stichtingen die onderzoek doen naar allerlei akelige ziekten zoals kanker en dan wordt bedoeld aan de bestrijding van kanker. Daarbij krijg ik altijd sterk het gevoel dat er aan de verkeerde kant wordt onderzocht: aan de behandelingskant en niet aan de preventieve kant: verandering van levensstijl. Is natuurlijk wel veel heroïscher.
Nu geef ik toe dat kennis aan de preventiekant nauwelijks, althans niet bij de meesten leidt tot gedragsverandering. Gezond eten, veel bewegen, niet roken, de adviezen worden in de wind geslagen. Waarom doen we daar niks aan; is veel goedkoper en misschien wel effectiever. Het zit me zo dwars dat ik er al menig bloggie aan gewijd heb. Neem me maar niet kwalijk.
Mijn gezeur komt voort uit het gevoel dat er steeds meer akelige ziekten om me heen voorkomen en dan denk ik aan darmkanker, aan longkanker, ook bij niet rokers (hoe komt dat?!) maar ook hersentumoren en autoimmuniteit. Hoe komt dat? Welke moderne factoren veroorzaken dit? Toevoegingen aan het voedsel? Vervuiling van de lucht? Moderne bestrijdingsmiddelen? Straling van al die ielepieleapparaatjes? Nou ja, ik houd erover op, maar dat zit me dwars.

Geen opmerkingen: