27 november 2014

Negatieve geotropie

Zo worden bananen gekweekt
Onze gids Wim, bij de excursie van gisteren heeft ons bijzonder uitvoerig verteld over het voornaamste exportproduct van La Palma: de banaan, platanos in het Spaans. Nu kun je er niet omheen kijken in La Palma; overal staan bananenplanten met enorme trossen groene bananen in allerlei afmetingen. Ook in de supermarkten liggen deze bananen; iets kleiner dan we in NL gewend zijn maar ook veel lekkerder; stevig vruchtvlees en goed van smaak. Wij begrijpen niet waarom deze europese bananen niet in onze NLse winkels te koop zijn.
Deze monocultuur maakt het gebruik van bestrijdingsmiddelen helaas noodzakelijk, aldus onze gids; zij bestaat al meer dan honderd jaar. De bananenplant plant zich vegetatief voort; de grote plant, de madre (moeder) draagt de vrucht; een nieuwe plant komt al voort uit de wortels en wordt de zoon, hijo genoemd. De inmiddels dode oude plant is de grootmoeder, abuela. Zodra de bananentros is geoogst gaat de moeder dood en komt de zoon in bloei. Het hele proces duurt anderhalf jaar en kost veel aandacht begrepen wij.
Wim: "waarom zijn de bananen krom?"
En toen kwam natuurlijk de hamvraag waarom de bananen krom zijn. Tja, niemand wist het en ik kon het natuurlijk niet laten om op te merken dat hij anders niet in zijn schil zou passen, vrij citerend naar André van Duin als ome Joop.
Maar nee, onze tweede astronaut, André Kuipers heeft uitgezocht dat het in dit geval gaat om "negatieve geotropie". Ik kon me zo slecht voorstellen dat in het ruimtevoertuig zo'n enorme bananenboom gedurende anderhalf jaar bestudeerd zou zijn. Dat was ook niet het geval, maar onze gids Wim had deze term graag overgenomen om het omhoog groeien van de bananen te benoemen.
We moesten er een beetje om lachen eerlijk gezegd want het is slechts een Latijnse beschrijving van het fenomeen en natuurlijk geen verklaring.

Geen opmerkingen: