02 november 2014

Een nieuw feest?

Kleinzoon Gijs met halloween masker
Plotseling is het er! Een nieuw volksfeest, overgewaaid via Engeland naar de VS en weer terug naar het vaste land van Europa; halloween, een feest met verkleden, enge pakken en leut en kindersnoep geloof ik.
Terwijl Sinterklaas en vooral Zwarte Piet onder vuur liggen, is er een nieuwe hype. In een krantje las ik dat de winkeliers behoefte hebben aan meer feesten dan Sinterklaas en de Kerst vanwege de verkoop neem ik aan. En voor halloween heb je in ieder geval verkleedkleren nodig en er wordt feest gevierd.
Maar ook de kerst is mede onder invloed van onze Atlantische overburen veranderd van een christelijk feest, via een (vr)eetfestijn in een soort sinterklaas met kadootjes. Overigens was hier eerst onder druk van "de kerk" een verandering van een "heidens" feest in het vieren van de geboorte van het Jezuskindje aan vooraf gegaan, dus erg vast qua soort viering was dit kerstfeest niet, maar het "heidense" symbool van de eeuwig groene boom met daarin versieringen (kadootjes?) is gelukkig gebleven en zal waarschijnlijk altijd blijven.
Maar nu hebben we Halloween er bij, ook oorspronkelijk de viering van het nieuwe jaar in de tijd van de Kelten.
Overigens hebben we een vergelijkbaar feest: St Maarten op 11 november; ook met lampionnen en snoep. Dus wat zeuren die winkeliers!

Geen opmerkingen: