09 november 2014

Maria Fiselier in de Zeven Linden

Maria Fiselier en Peter Nilsson
Hedenmorgen, in het programma van Radio 4 vanuit het concertgebouw hadden we haar al gehoord; we hadden haar ook al eerder gezien bij een optreden van “de Vrienden”, oftewel de Vereniging Vrienden van het Lied, de VvhL; Maria Fiselier, mezzo-sopraan, een inmiddels aangestormd talent. Nu zong zij in onze eigen regio, de regio Utrecht. Daarvoor wordt meestal gebruik gemaakt van de leuke, intieme lokatie de Zeven Linden aan de Lagenoord te Utrecht.
Met haar begeleider Peter Nilsson onthaalde ze het tot de laatste plaats bezette zaaltje met liefhebbers op een prachtig concert. Vol dynamiek en met een voortreffelijke dictie vertolkte zij de Wesendonck liederen van Wagner. Roos zat er bij te snotteren zo emotioneel kwam het bij haar binnen. Ik genoot er van; met name “das Treibhaus” spreekt mij zo aan en Maria vertolkte het zo mooi. Zij zette het programma voort met liederen van Debussy; ook het Frans kwam er zo precies uitgesproken uit; knap hoor.
Na de pauze zetten zij ons een Engels programma voor, duidelijk een voorkeur van Peter die een introductie gaf. Twee componisten die getekend zijn door de eerste wereldoorlog; een van hen had een gasaanval overleefd. In de indringende tekst en de navrante begeleiding kon je de ellende horen.
Tot slot, ze kan het niet laten, een hele vrolijke noot; cabaretteske liederen van Britten en “Black Max”. Was nodig na de oorlogsellende.
Maria is niet slechts een voortreffelijk zangeres maar ook een getalenteerde toneelspeelster; haar mimiek en haar enorme stem maken haar geknipt voor de opera.
Na afloop spraken we nog uitgebreid met zangeres en begeleider; dat is nu juist een van de leuke aspecten van de concerten van “de Vrienden”. Ze waren trots op hun pas uitgebrachte debuut CD. Natuurlijk hadden we er eentje gekocht en met zichtbaar genoegen zetten Maria en Peter hun handtekening op de hoes.

Geen opmerkingen: