05 november 2014

Guernica

Goering decoreert de helden van de Condor bombardementsgroep
Deze plek is toch vooral bekend geworden door het schilderij van Pablo Picasso dat hij schilderde naar aanleiding van het bombardement van de Baskische plaats Guernica. Voor de Duitse Luftwaffe was het een feitelijk vingeroefening voor het bombarderen onder oorlogsomstandigheden.
Bij het bestuderen van de kaart hadden we al gezien dat Guernica niet zo ver van Bilbao vandaan lag. Ik wilde er graag heen om deze plek mee te maken zoals ik dat ook deed met Dresden. Eigenlijk een beetje om voor mezelf de cirkel rond te maken. Het bombardement van Guernica was een voorproef van WO II; centrum Rotterdam bezocht ik vorig jaar, met name de St Laurenskerk die middenin het gebombardeerde deel lag; Dresden bezocht ik enkele jaren geleden, de vuurzee waarmee deze stad werd vernietigd door de geallieerden hoeft verder geen toelichting, maar vormde wel deel van het einde van WO II.
Bord uit Dresden dat het bombardement aldaar heeft
overleefd en aan Guernica gezonden is: de cirkel is rond
Een bijzonder behulpzame dame van de VVV gaf ons goed advies; we bezochten het vredesmuseum waar het bombardement een onderdeel van de expositie was. Verder bezochten we een aardig museum dat over de Baskische geschiedenis en cultuur exposeerde. Wat mij erg trof was een bord met daarop twee rozen dat door een dame uit Dresden was gevonden onder het puin van het bombardement en dat zij naar Guernica had gestuurd als een soort teken van vrede vermoed ik; imposant.
Het voorlaatste advies van onze VVV dame betrof het restaurant waar we fantastisch hebben gegeten; met name de vissoep was de lekkerste die ik ooit heb gegeten.
Uitzicht over de rivier bij Guernica
Daarna hebben we het laatste advies opgevolgd en hebben we een 12 kilometer wandeling gemaakt langs de rivier en door de wetlands in de buurt van Guernica. De rivier stroomde kalm en deed mij denken aan het canal du midi bij Béziers waar we jaren geleden langs wandelden.
‘s-Avonds zijn we nog even fijn de stad in gegaan om nog wat te drinken en een pintxo te scoren. Verder heb ik ook een aantal verschillende soorten bonen gekocht; in totaal 3 pond. Het zijn heerlijke dagen hier in Bilbao ondanks de regen en ‘snachts het knetterende onweer.
Hier moest ik gewoon van kopen!

1 opmerking:

Roos zei

Een zeker mevrouw Lang vond dit bord onder haar afgebrande woning. Oorspronkelijk stonden er twee rode rozen op - nu was er één zwart geblakerd. Ze voelde zich verbonden met die andere afgebrande stad, door de andere partij verwoest, en stuurde het bord naar Gernika.