29 november 2014

Kinnesinne en pikkerij

In dat "geinige" boek van Bill Bryson, "A short history of nearly everything", wordt hier en daar behoorlijk de draak gestoken met de wetenschappelijke gewoonten. De wetenschap kent bijzonder vreemde kostgangers; ik noemde al Cavendish, maar ook de beroemde Newton en vele anderen.
Wat mij stevig stoorde maar ook heel bekend voorkwam was kinnesinne en pikkerij, helaas gebruikelijk in de wetenschappelijke wereld, althans voor zover ik die in die kleine tien jaar dat ik er deel van mocht uitmaken. Het is natuurlijk altijd een competitieve werld geweest: wie publiceert een belangrijke vondst het eerst; wie krijgt een doorbraak op zijn/haar naam. Maar om nou zo ver te gaan dat je de vondsten van anderen inpikt zonder zelfs diens naam te noemen vind ik gewoon schandalig. En dat is mij toch meerdere malen overkomen helaas. Niet dat ik zelf iets van een ander zou pikken; dat is mij volstrekt wezensvreemd; ik vind het heel belangrijk dat je 'smorgens bij het scheren een eerlijk persoon in de spiegel kunt begroeten.
Maar ook kinnesinne; het een ander iets niet gunnen. Ook dat lijkt mij te zijn overkomen hoewel ik niet kan onderscheiden of dat misschien ook onkunde is geweest. Ik ga dat toch eens van mij afschrijven hoewel ik er nauwelijks last van heb gehad; eigenlijk door het lezen van Brysons' boek ben ik mij er weer bewust van geworden.

Geen opmerkingen: