12 november 2014

Is het nou nooit genoeg?

Vandaag kreeg ik tot mijn grote verbazing een bedelbrief van het UMC?! u leest het goed, het Universitair Medisch Centrum. Ik moet bekennen dat ik er nog niet helemaal van overtuigd ben dat het geen oplichterij is en dat het bijbehorend banknr. niets met het UMC van doen heeft, maar het ziet er allemaal wel heel echt en overtuigend uit. De hooggeleerde Chrit Moonen, hoogleraar beeldgestuurde moleculaire interventies (ik heb toch lang op school gezeten maar ik kan me bij beeldgestuurde moleculaire interventies net zo min iets voorstellen als bij moleculair koken?!) wil onderzoeksgeld. Neemt niet weg dat het een therapie betreft die nog in de kinderschoenen staat kennelijk en nog niet mag worden toegepast: "onderzoek is noodzakelijk om deze behandeling bij de patiƫnt te krijgen". Mneer Moonen wil gewoon onderzoeksgeld voor zijn onderzoeksgroep, daar komt het op neer.
Ik werd nijdig toen ik het las; is de zorg niet al duur genoeg; betalen we niet genoeg; er gaat ruim 10% van het BNP in de zorg zitten en waarschijnlijk nog veel meer. En dan nog meer vragen; ik peins er niet over en vind het gewoon schandalig.
Laten we eens meer aan preventie doen door gezonder te leven en geef daar voorlichting over; is een stuk goedkoper en levert meer op aan gezondheidswinst.

Geen opmerkingen: